Kollaps i färdtjänsten hotar när taxiförare blir arbetslösa
Försörjningsmöjligheterna för många taxiförare är på väg att försvinna. Det drabbar också de människor som behöver färdtjänst. – Utsatta resenärer och tusentals arbetslösa förare kommer att drabbas hårt, säger åkaren Michael Harvey.
Tusentals taxiförare hotas av arbetslöshet. Otaliga åkerier i taxibranschen har redan problem med att klara att betala ut majlönerna.
– Nu har vi de absolut svåraste månaderna framför oss. Skolkörningarna har varit den sista livlinan för många åkerier, och de försvinner av naturliga skäl nästa vecka. Marknaden är så urholkad [av coronapandemin] att alla fortfarande aktiva taxiåkerier kommer att göra mycket stora förluster den här sommaren, säger Michael Harvey, åkare.
Han är själv ansluten till Sverige Taxi i Stockholm, en del av taxijätten Cabonline, ägt av amerikanska riskkapitalbolaget H.I.G Capital med säte i Miami, Florida. Harveys intäkter kommer till stor del från samhällsnyttiga körningar; färdtjänst 50 procent, skolturer 35 procent och övriga körningar 15 procent.
En normal månad kör han in 100.000 kronor. Nu: 15.000 kronor. När allt är betalt, löner, bilkostnader, avgiften till Cabonlines växel mm, får Michael Harvey ett underskott på närmare 35 000 kronor.
Medan företaget Cabonline tagit emot det statliga permitteringsstödet, har förarna sett mycket lite som kan underlätta deras situation. Speciellt bekymmersamt är läget för enbilsåkare, där många invandrare finns representerade.
– Det är lågavlönade människor från våra utanförskapsområden. Smååkare och förare och deras familjer som förlorar hela sin försörjningsbas, konstaterar Michael Harvey.
Proletären har tidigare rapporterat om hur taxiförarna genomfört manifestationer och demonstrationer för att få uppmärksamhet kring sina problem. Men inget har hänt. Medan regeringen förser storföretagen med miljarder i olika stöd och kultur och idrott får pengar om än i begränsade summor, får taxiförarna småsmulor.
Nu hotas de av arbetslöshet. Och samhällsviktiga transporter hotas också.
– Ska man klara samhällstransporterna för våra mest utsatta medborgare, är det bråttom nu, säger Michael Harvey. Vi som dagligen kör sjuk- och rullstolstransporter och gamla och unga med särskilda behov har mycket svårt att förstå regeringens prioriteringar.
Förarna trängs från två håll: dels av det uteblivna statliga stödet och dels från det egna bolaget Cabonline, som mitt i krisen återtar bilar, säger upp avtal och kräver in pengar från skuldsatta förare med hjälp av kronofogden. Cabonline har också begärt och fått tillstånd av Transportstyrelsen att sätta in 600 egna bilar i trafik.
– Det här är ett sätt att binda upp förare som hamnat i ekonomiskt trångmål. Cabonline vill sätta bilar i trafik och bemanna dem med de åkare som står i skuld till företaget. Förarna ska sedan arbeta av skulden, nästan som livegna, säger Transportörföreningens Timo Stamblewski.
Det väntade omställningsstödet till förarna innebär i praktiken bara småsmulor. Som bäst, menar Michael Harvey, täcker det tio till 20 procent av inkomstförlusterna under mars och april. Pengarna når fram först i slutet av juli, och det ger nya problem.
– För tusentals åkare är det här inte bara alldeles för lite, det är också på tok för sent.
Systemet är dessutom krångligt utformat. Enligt Michael Harvey gynnar det enbart större och mycket förmögna taxiåkare.
Det finns ungefär 20.000 lagliga taxibilar i Sverige. 6.000 av dem i Stockholms län. Fram till mars körde hälften av de bilarna samhällsbetalda resor och företagsresor, i Stockholms län 16.000 sjuk-, färdtjänst- och skolresor varje dag.
– Det har varit svårt att få bilarna att räcka till under högtrafik. Nu kommer det att bli ännu värre, menar Michael Harvey.
Som det ser ut kommer hälften av alla taxibilar som dagligen och i normala fall behövs för samhällstransporter i Stockholms län, att vara avvecklade i mitten på augusti. Då börjar skolorna igen, sjukvården ska hinna ikapp efter coronapandemin och 70.000 färdtjänstberättigade stockholmare ska åka till specialistmottagningar, dialys, rehab, vårdcentraler, daglig verksamhet, fotvård, frisörer, kyrkor, gravplatser och kanske äntligen få besöka sina anhöriga.
I hela Sverige har 350.000 människor rätt till färdtjänst.
– Det finns ett rekordstort uppdämt behov av samhällsresor. Under hösten kommer det att mötas av en i bästa fall bara halverad taxiflotta, menar Michael Harvey. Om det inte levereras något krisstöd levereras så väntar en färdtjänstkollaps bakom hörnet.