Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Do Svidanija, Donken!

McDonald's stänger alla sina restauranger i Ryssland, efter tre årtionden i landet.

McDonald's stänger nu alla sina restauranger i Ryssland, efter tre årtionden i landet.
Flickr / Sandra Cohen-Rose och Colin Rose

SNABBMAT På topp-fem-listan över symboler för den amerikanska kulturimperialismen hamnar McDonald's högt. De gyllene bågarna är right up there med Musse Pigg, Coca Cola och Hollywoodskylten.

Och hur symboliskt var det inte när McDonald's, som en slags spjutspets för den amerikanska kapitalismen, väl öppnade i Moskva i januari 1990, i höjden av Glasnost-perioden, som så småningom ledde till Sovjetunionens upplösning och Rysslands transformering till ett vilda västern-marknadsparadis.

En symbol lika stark som när Berlinmuren raserades tre månader innan. 

Och så tog historien slut (för att parafrasera liberalen Francis Fukuyama) och eftertexterna rullade till tonerna av David Hasselhoffs Looking for Freedom.

Men historien tog inte alls slut. Nu är vi inne i Kalla Kriget II – uppföljaren ingen ville ha – där ryssen återigen får axla fienderollen (tillsammans med Kina, förstås).

Och McDonald's blir på sätt och vis åter en symbol för det skiftande världsläget. 

I mars stängde de tillfälligt restaurangerna i Ryssland, men fortsatte att betala ut löner till sina anställda. Nu meddelar kedjan att de lägger ner restaurangerna för gott. Alltså, helt och hållet. De plockar ner skyltarna, slänger Happy Meal-leksakerna i plaståtervinningen och hela faderullan. 

Anledningen är förstås kriget. Putin gick inte bara över Ukrainas gräns – utan även McDonald's. Invasionen strider mot kedjans ”värderingar", skriver de i ett pressmeddelande…

Det är alltså samma kedja  som har restauranger på USA:s tortyrbas på Kuba, i ockupationsmakten Israel och halshuggardiktaturen Saudiarabien. 

Stängningen utgör ingen större kulinarisk förlust för ryssarna, men det är naturligtvis synd om alla ungdomar som blir av med jobben. Burgarvändare på McDonald's är faktiskt ett ganska välbetalt jobb i Ryssland. Åtminstone jämfört med alla samhällsnödvändiga yrken. 

Men kanske får de åter anställning inom branschen. Där en dörr stängs öppnas ett fönster. Det talas om att restaurangerna ska köpas upp av franchiseägare och drivas under nya namn. Flera nya varumärken, (ett antal av dem är rena rip-offer på McDonald's), har registrerats. Som marknadsparadis är Ryssland ännu inte förlorat…