Hoppa till huvudinnehåll

Kommunala bolaget vill höja hyrorna med över 10 procent

Det kommunala bostadsbolaget Libo i Lindesberg hör till de värdar som vill höja hyrorna allra mest – med mer än tio procent. ”Fastighetsägarna och Libo bekänner verkligen färg”, säger Hyresgästföreningens Marcus Kjellin till Proletären.

Libo förvaltar omkring 1.600 hyreslägenheter i Lindesberg (bilden), Vedevåg, Frövi och Guldsmedshyttan.
Libo

Fastighetsägarnas önskan om en 9,5-procentig hyreshöjning i Stockholm 2023 slog ned som en bomb tidigare i höstas. Det är ett av de högsta yrkandena någonsin.

Nu visar det sig att allmännyttan kan vara minst lika aggressiv.

Det kommunala bostadsbolaget Libo i Lindesberg vill höja hyrorna i sitt lägenhetsbestånd med hela 10,76 procent. Det är det tredje högsta budet i Sverige hittills och överlägset mest av alla allmännyttiga bolag. 

– Det är ett märkligt högt yrkande. Det är också närmast beklagligt att ett allmännyttigt bolag tillsammans med Fastighetsägarna går ut med ett så högt yrkande. Det är svårt att förstå att ett allmännyttigt bolag lånar sig till den retoriken utifrån den roll som allmännyttan ska och bör ha i samhället, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Mitt, till Proletären.

Jessica Collin
Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Mitt.

– Många hyresgäster blir fullt förståeligt oroliga när de ställs inför drygt tioprocentiga hyreshöjningar, och det är olyckligt både för hyresgästerna och för allmännyttan som boendeform. Allmännyttan ska stå för trygghet.  

Libos vd Roger Sixtensson avböjer att kommentera och hänvisar till Fastighetsägarna när Proletären kontaktar honom. Det är de som kommer att förhandla hyrorna åt Libo, med Hyresgästföreningen som motpart.

– Man ska titta på en historisk genomsnittlig kostnadsutveckling för bland annat kommunala taxor och avgifter. När vi räknar på detta hamnar vi på de dryga tio procent som yrkandet ligger på i Lindesberg, svarar Lisa Hjelm, chef för medlem, marknad och näringspolitik hos Fastighetsägarna.

Höjningen kommer slå hårt mot låginkomsttagare. Hur tycker du att det klingar med allmännyttans uppdrag? Och med Libos slogan ”Hem för alla hela livet”? En sådan höjning kan leda till att många inte har råd att bo kvar.

– Vi befinner oss i ett utmanande ekonomiskt läge. Det vittnar många näringsidkare om, och alla söker kostnadstäckning och ser över sina utgifter för att hantera sin egen situation. En fastighetsägares enda intäkt är hyran och det är den som behöver justeras för att täcka kostnader som en ansvarsfull fastighetsförvaltning kräver, säger Lisa Hjelm.

– Naturligtvis finns de enskilda hushåll som har små marginaler, och här får vi förlita oss på att samhällets skyddsmekanismer fungerar som de ska och tar hand om de som har det svårast. Fastighetsbranschen kan inte agera krockkudde när det är ekonomiskt svåra tider, det skulle vara förödande för hyresrättens framtid, för då skulle färre vara intresserade av att tillhandahålla hyresrätter.

– Fastighetsägarna och Libo bekänner verkligen färg när deras lösning på det rådande krisläget är att var och en har att se om sitt eget hus och strunta i ansvar för allt annat, menar Marcus Kjellin.

– Det är ett cyniskt, kortsiktigt och egoistiskt synsätt som rimmar illa med vad som kan förväntas av aktörer i en bransch som sysslar med något så fundamentalt för välfärdssamhället som människors hem. Vad skulle Fastighetsägarna och Libo säga om Hyresgästföreningen resonerade likadant – att hyresvärdarnas kostnader inte är hyresgästernas problem och att lösningen på krisen är att hyresgästerna inte ska ha någon hyreshöjning alls, strunt samma hur det drabbar alla andra?

Hur tänker ni agera då?

– Hyran ska förhandlas och i vanlig ordning kommer båda sidorna att lägga fram sina synpunkter. Hur det sedan går återstår att se. Naturligtvis förespråkar och argumenterar Hyresgästföreningen för en väsentligt lägre hyreshöjning och det har vi gott hopp om att det också ska bli.

Privat
Malin Pehrzon

Malin Pehrzon har varit hyresgäst hos Libo i 16 år. Hon bor i en tvåa på cirka 60 kvadratmeter och betalar 6280 kronor i månadshyra. En hyreshöjning på 10,76 procent skulle innebära cirka 675 kronor mer i hyra.

– Som sjukpensionär räcker inkomsten bara till att överleva, inte leva. Sjukvård, hyra och mobil. Sedan billigast föda. Ett par skor får jag spara till. Tandläkare, som jag måste till, blir stora problem,  säger Malin Pehrzon.

– Om nu hyran ökar blir det ännu svårare. Sen tillkommer el. Ja, du förstår.

Malin Pehrzon berättar att lägenheten inte rustats upp på något sätt på 16 år. Och garderoben är 30 år gammal.

Hon visar en bild på inomhustermometern. Den visar 17,8 grader trots att elementet är på max.

– Skitkallt. Helt galet. Jag blir förbannad.

Trots det är Malin Pehrzon noggrann med att påpeka att hon faktiskt trivs i sin lägenhet och att hon gillar dem som jobbar på Libo.

– Och jag vill inte behöva flytta på grund av så hög hyreshöjning.