Hoppa till huvudinnehåll

Kommunals nya avtal får kritik: "Några hundra räcker inte, några tusen hade varit okej"

Konfliktvarslet för privatanställda inom vård och omsorg samt äldreomsorgen är nu avblåst. Både Kommunal och arbetsgivarorganisationen Almega Vårdföretagarna accepterade medlarnas bud. "Långt ifrån tillräckligt", tycker undersköterskan Ali Yapici.

Många undersköterskor, inte minst inom den privata vårdsektorn, har fått dra ett stort lass under coronakrisen.
Jeppe Gustafsson/TT

Fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Almega Vårdföretagarna sa ja till medlarnas bud och därmed avblåstes strejken som Kommunal varslat om.

Inför beskedet om parternas inställning till medlarbudet vilade ett konflikthot över den privata vården, med varsel om anställnings- och övertidsblockad som skulle ha gällt från fredagen den 15 januari.

– Det är bra att även de privatanställda medlemmarna i Kommunal nu kommer få lönehöjningar i nivå med normeringen och att de yrkesutbildade får en särskild satsning. Särskilt viktigt är dock att vi lyckades tvinga Vårdföretagarna att backa från sina krav på villkorsförsämringar som att ta bort lägsta lönerna och ökade deltidsanställningar. Men det har varit en tuff resa och jag beklagar att vi återigen tvingades varsla om konflikt för att vårdjättarna skulle förstå vikten av att prioritera sin egen personal, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i pressmeddelandet.

Ali Yapici är undersköterska på ett privat äldreboende. Han är varken imponerad av Kommunals krav i löneförhandlingarna eller av dagens överenskommelse.

– Några hundra räcker inte, några tusen hade varit okej. En månadslön på 25.000 kronor för någon som jobbat tolv år inom vården är inte okej, de förtjänar mycket mer. Och då är det ändå många som tjänar betydligt mindre än så. 

Privat
Ali Yapici

Dagens överenskommelse innebär att två nya kollektivavtal kommer att tecknas för privatanställda inom privat vård och omsorg samt äldreomsorgen, bransch E och F.

Löneökningarna som parterna kom överens om innebär att bransch E (privat vård och omsorg) får en genomsnittlig löneökning på 800 kronor från den 1 januari i år, varav 60 kronor läggs i en särskild pott för yrkesutbildade. Nästa år höjs lönerna i genomsnitt med 660 kronor och 50 kronor läggs i potten för yrkesutbildade.

Avtalet som slöts för bransch F (äldreomsorgen) innebär en genomsnittlig löneökning på 752 kronor första året, varav 60 kronor går till den särskilda potten för yrkesutbildade. Andra året ska lönerna i genomsnitt höjas med 611 kronor, varav 50 kronor går till potten för yrkesutbildade.

– På min arbetsplats finns det folk som har två jobb samtidigt. Man märker att de inte orkar men måste. Hade vi haft en lön där det räckte att du har ett jobb då hade personalen orkat mycket mer, engagerat sig mer och vården hade varit av högre kvalitet, säger Ali Yapici.

Proletären har tidigare visat att avtalet som Kommunal slöt i avtalsrörelsen inte är tillräckligt för att medlemmarna ska komma ikapp lönemässigt med övriga LO-yrken, vilket Kommunals ordförande, Tobias Baudin, gärna skryter om. 

– Det är långtifrån tillräckligt. Det måste bli till en förändring, och inte bara inom den privata sektorn utan i hela vården. Undersköterskor, sjuksköterskor och vårdbiträden gör det hårdaste arbetet inom vården. Framförallt nu under coronapandemin, man ser att folk inte mår bra. Det är en stor psykisk påfrestning att se så många gå bort, säger Ali Yapici.

– Många av oss har inte heller råd att ta bilen till jobbet utan är tvingade att ta buss och spårvagn till jobbet. Sedan undrar de varifrån coronaviruset kommer in på boendena.