Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisterna största parti i österrikiska Graz

Valet i Graz, Österrikes nästa största stad, blev en stor framgång för kommunisterna som fick nära 29 procent av rösterna.

KPÖ:s Elke Kahr blir ny borgmästare i Graz.

Med en bostadspolitik som svarar mot behoven, med löfte om stopp för avgiftshöjningar och en utbyggd kollektivtrafik och med ett socialt ansvarstagande för dem som har det svårast i samhället, blev det succé för kommunisterna i valet i österrikiska Graz. Partiet fick nästan 29 procent av rösterna.

Kommunistische Partei Österreich (KPÖ) gick in i valet med målet att försvara sina drygt 20 procent av rösterna i förra valet, näst bäst efter borgerliga ÖVP som dominerar politiken i Österrike. När rösterna räknats på söndagskvällen hade KPÖ fått nära 28,9 procent och gått från 10 till 15 mandat, och ÖVP 25,6 procent, 13 mandat mot 19 i valet 2017.

Det österrikiska kommunistpartiet får nationellt bara omkring en procent av väljarstödet, men har sedan 1990-talet lokalt profilerat sig i främst bostadsfrågan i Graz, där man vuxit i takt med att partiet fått respekt för sina insatser, bland annat ett stopp för utförsäljning av allmännyttan 2004.

I valet i år krävde KPÖ också utbyggnad av och billigare taxor i kollektivtrafiken, men också på simhallar och andra kommunala anläggningar, en rejäl utbyggnad av det allmännyttiga bostadsbeståndet, slut på privatiseringar inom alla samhälleliga områden, en grönare stad och slut på politiska privilegier och oskäliga ersättningar till politiker. Med den politiken gick KPÖ fram i samtliga valkretsar, utom i stadens centrala och mer välbeställda delar.

Graz nya borgmästare heter Elke Kahr, 60. Hon har under flera år suttit i stadsfullmäktige men också lett partiets omfattande basarbete ute på arbetsplatser och i bostadsområdena.

– Vår viktigaste koalitionspartner är folket i Graz. De talar genom oss, vi finns till för dem. Vi gick till val med löften om att inte svika dem. Det kommer vi inte heller att göra. Vi böjer oss inte, säger Kahr till KPÖ:s hemsida.

Elke Kahr
Foto: Privat

Graz i Steiermark-distriktet, 14 mil sydost om huvudstaden Wien, är med sina 320.000 invånare Österrikes andra stad. Staden har flera stora industrier, bland annat stål- och valsverket Marienhütte, bilindustrin i Daimler-Chryslergruppen, Siemens och bryggeriet Heineken.

Också i Linz, i distriktet Ober-Österreich, gjorde KPÖ goda resultat. I fullmäktigevalet ökade KPÖ från 0,2 procent till 3,3 procent, och tar med två mandat plats i fullmäktige.