Hoppa till huvudinnehåll

Kräver att sjukhuset ska spara – kostar själv 187.000 varje månad

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, som kräver fortsatta besparingar på Sahlgrenska, tjänar mer än åtta undersköterskor tillsammans. ”Cheferna skulle man verkligen kunna spara in på”, säger undersköterskan Ingrid Frejd till Proletären.

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin kräver fortsatta besparingar på Sahlgrenska sjukhuset. Själv tjänar hon mer än åtta undersköterskor tillsammans.
Catharina Fyrberg (Montage: Proletären)

Larmen om underbemanning och platsbrist på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har duggat tätt det senaste året. En färsk genomgång som tidningen Dagens Samhälle har gjort visar också att Västra Götaland är den region där överbeläggningarna ökat allra mest, med 48 procent sedan 2017.

Ändå aviserade Sahlgrenskas ledning häromveckan att ytterligare 250 tjänster ska bort, utöver de 80 som hittills försvunnit i år, och i en artikel i Göteborgsposten säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin att hon ”tror att man kan omprioritera mer än man gjort tidigare”.

Ingrid Frejd, som arbetar som undersköterska på Sahlgrenska, berättar för Proletären att det stämmer att personalen fått påstötningar om att ta bort onödig administration.

Marcus Jönsson / Ingrid Frejd

– Då tänker jag på alla chefer som finns inom sjukvården. Det finns så många chefer med höga löner och väldigt oklara arbetsuppgifter, där kan man verkligen prata om onödig administration att spara in på. De skulle ju kunna ta bort några av sig själva.

Ingrid Frejd har en månadslön på 22.900 kronor före skatt. Regiondirektör Lodin, som vill se mer ”omprioriteringar” på Sahlgrenska, tjänar mer än åtta gånger så mycket. Ann-Sofi Lodin hade 2017 en månadslön på 187.600 kronor, enligt Dagens Medicin.

– Och min lön är på treskift, bör nog tilläggas, säger Ingrid Frejd. Jag gissar att hon inte jobbar treskift.

Ann-Sofi Lodin kom till den offentliga sektorn från den privata vården. Hon var affärsområdeschef på Capio innan hon blev vd på Carema. När hon 2011 blev regiondirektör fick hon en månadslön på 170.000. Det var 30.000 kronor mer än den förra regionchefen hade haft – och också 30.000 mer än dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt hade i lön.

Ann-Sofi Lodin har själv uttryckt en bakvänd kritik mot chefernas höga löner – eller snarare mot att siffrorna är offentliga.

”Bara det att det hela tiden står i tidningen vad man tjänar gör att det är svårt att få duktiga personer att ta de här jobben”, sa hon till Expressen 2014, angående Sahlgrenskas dåvarande sjukhusdirektör Barbro Fridéns lön på 137.000 i månaden. Barbro Fridén har sedan dess för övrigt hunnit med att vara vd för fyra privata sjukhus i Förenade Arabemiraten, men lämnade den posten förra året.

De senaste sparkraven på Sahlgrenska har fått skarp kritik från flera håll. ”Patienter kommer att få ligga i dagrum och på expeditioner”, sa Kommunals ordförande på Sahlgrenska, Hans Ekström, till Göteborgsposten, och i en debattartikel i GP förra veckan skrev en överläkare och en specialistläkare att besparingarna hotar patientsäkerheten och att ”människor kommer att dö i onödan”.

– Det känns rätt sjukt. Att Ann-Sofi Lodin tycker att hon är värd så mycket, samtidigt som hon tycker det är helt okej att hota både patient- och arbetsmiljösäkerhet, visar hur orimligt det är när budgeten får styra över behoven. För mig känns det helt främmande att man kan agera och säga som hon gör, säger Ingrid Frejd.

Proletären har utan framgång sökt Ann-Sofi Lodin för en kommentar.

 

Se undersköterskan Ingrid Frejd, gäst i Proletärens monter på Bokmässan, prata om arbetsvillkoren i vården: