Hoppa till huvudinnehåll

Kravet från ”Gazaplatsen”: Inget samarbete med israeliska universitet!

Under måndagskvällen och tisdag morgon inledde universitetsstudenter runt om i landet koordinerade och fredliga aktioner där de slog upp tältläger utanför deras respektive lärosäten. De protesterar mot tystnaden kring det pågående folkmordet i Gaza samt att deras universitet ingår i samarbeten med israeliska universitet.

Studenter på ”Gazaplatsen” utanför Göteborgs Universitet.
Max Popovski

Tidigt i gryningen på tisdagen började studenter i Göteborg slå upp sina tält utanför Göteborgs universitets huvudbyggnad vid Vasaplatsen. När solen reste sig ovanför Vasastadens tak stod tältlägret färdigt och döptes till Gazaplatsen. God kommunikation och dialog upprättades direkt med både polis och universitetsledningen.

– Vi planerar att vara här så länge det behövs, det vill säga tills Göteborgs universitet går med på våra krav, eller tills vi tvingas bort av polisen, säger Andi Olluri, en av studenterna på Gazaplatsen.

Studenterna kräver att Göteborgs Universitet (GU) häver sina samarbeten med israeliska universitet, att de officiellt fördömer Israels folkmord på palestinier i Gaza, och att de erbjuder utbildningsstöd åt palestinska studenter, det sistnämnda med särskild hänsyn till att samtliga universitet i Gaza har förstörts av Israel. 

Förutom de direkta kraven till GU vill de också se ett eldupphör och ett slut på blodbadet i Gaza och på Västbanken. De ställer sig också kritiska till hyckleriet och dubbelmoralen i att GU fördömer Ryssland men är tysta om västallierade Israel.

Andi Olluri berättar om hur GU tog väldigt tydligt ställning efter invasionen av Ukraina 2022. Universitet fördömde Rysslands agerande, hissade den ukrainska flaggan, erbjöd ukrainska studenter och forskare extra stöd, och avbröt samarbeten med lärosäten i Ryssland och Belarus. 

Inget av detta görs nu till följd av Israels folkmord i Gaza. 

– Det är genomskinligt hyckleri och något vi vänder oss emot, säger Andi Olluri.

Universiteten spelar en viktig roll för den israeliska apartheidregimen. De stödjer inte bara Israels bosättarkolonialism genom att samarbeta med israelisk militär och underrättelsetjänst, utan de gynnas dessutom utav den expansionistiska politik som fördriver palestinier och tvingar de till flykt. Delar av Hebreiska universitetet i Jerusalem är till exempel byggt på illegalt ockuperad palestinsk mark i östra Jerusalem. 

Max Popovski
Studenternas kravlista.

Sedan 7 oktober förra året har israeliska universitet skickat materiellt stöd till soldater i den israeliska armén (IDF) som befinner sig vid frontlinjen, erbjudit finansiellt stöd och delat ut särskilda stipendier till studenter som är reservister i IDF, och skapat en armé of AI-robotar som sprider proisraelisk propaganda på nätet. 

En internationell studentrörelse har växt fram – inte minst i väst – som uttrycker solidaritet med det palestinska folket. Förra veckan lyckades studenter i Irland få Trinity College Dublin at avbryta sina samarbeten med israeliska företag och universitet. 

– Vi sluter upp i den internationella studentrörelsen, berättar Andi Olluri, när vi under solnedgången sitter på trapporna utanför GU:s huvudbyggnad.

– Om det inte vore för dem så hade inte vi varit här. De tog initiativ långt tidigare än vad vi har gjort.

Svenska studenter saknar knappast skäl att agera. Den svenska regeringen har nämligen också blod på sina händer. Så sent som 25 oktober 2023 signerade Försvarsmakten ett tioårigt ramavtal med den israeliska vapentillverkaren Elbit Systems värt 1,7 miljarder kronor. 

Elbit Systems producerar bland annat drönare och granatkastare som används för att slakta civilbefolkningen i Gaza, samma slakt som företaget hänvisar till när de marknadsför sina vapen som stridstestade. Elbit Systems har en svensk filial med huvudkontor på Långfilsgatan 5 i Kallebäck i Göteborg. De planerar även att öppna ett nytt kontor i Skövde.

Den svenska studentrörelsen för Palestina utmärker sig genom den nationella koordineringen, vilket är en förklaring till kampanjens genomslagskraft. På Gazaplatsen är stämningen god och både studenter och besökare är hoppfulla. Responsen från förbipasserande göteborgare har varit positiv med flera som uttrycker sitt stöd. 

–Vi blir rörda av det stöd vi har fått från omgivningen och den otroliga solidaritet de visat med oss, avslutar Andi Olluri.