Hoppa till huvudinnehåll

Kriget splittrar rysk vänster

Ryska federationens kommunistiska parti ger sitt stöd till Putins påstådda ”demilitarisering” av Ukraina. Men mindre kommunistpartier och vänsteraktivister vänder sig emot kriget.

Sergej Udaltsov, Vänsterfrontens ledare, tillsammans med RFKP-anhängare.
Artur Szandrowski

Ryska socialister och kommunister är splittrade i sin syn på kriget i Ukraina. Ryska federationens kommunistiska parti (RFKP) stödjer Rysslands invasion. Men andra mindre kommunistpartier och vänstergrupper är kritiska.

RFKP är det största oppositionspartiet i Ryssland och en högljudd motståndare till Putins högerpolitik. Partiet har också protesterat mot oegentligheter i valet, senast förra året i Moskva. Samtidigt är partiet påverkat av rysk nationalism och utrikespolitiskt stödjer RFKP ofta regeringen.

”Det har till slut blivit nödvändigt att tvinga Kiev-provokatörerna till fred och bemöta Natos aggressivitet. Endast en demilitarisering och avnazifiering av Ukraina kan garantera varaktig säkerhet för folken i Ryssland, Ukraina och hela Europa”, skriver RFKP i ett uttalande, där de samtidigt lyfter fram behovet av fred och rättvisa, antaget den 25 februari.

I ett tidigare uttalande, innan invasionen, har partiet hävdat att ”uppgiften att befria Ukraina från Bandera-diktaturen inte kan lösas av Ukrainas folk” – ett indirekt stöd för en invasion. Den ryska regeringens beslut att förra veckan erkänna de så kallade folkrepublikerna Donetsk och Lugansk kommer också efter ett förslag från RFKP.

Den socialistiska organisationen Vänsterfronten har tidigare ställt sig kritiskt till ”båda sidor” i Donbasskonflikten. Nu ger Vänsterfronten ett slags kritiskt stöd till kriget – vilket bland annat fått ett av partiets grundare, aktivisten och journalisten Alexej Sakhnin, att lämna partiet (se artikel nedan).

I ett uttalande den 28 februari som utvecklar Vänsterfronten sitt ställningstagande:

”Vänsterpatriotiska krafter i Ryssland kritiserar det antisociala rövarpoltik som president Putin och hans entourage står för. Samtidigt förfäras vi av det nuvarande Kiev-styret som sedan 2014 ‘skyddat’ uttalade nazister, förbjudit röda fanor och kommunistpartiet och spillt sin egen befolknings blod. [...] Det är därför, och inte av kärlek till Kreml, vi stödjer det ryska stödet för att befria Donbass och Lugansk från nazistiska ockupanter.”

Andra, som det marxist-leninistiska partiet Rysskands kommunisiska arbetarparti, är betydligt mer kritiska. De menar att kriget är ”orättvist och kriminellt på båda sidor” och en ”kamp mellan två folkfientliga regimer”.

I ett uttalande med rubriken ”Nej till fascism – nej till imperialistiska krig”, skriver partiet vidare att de inte hade motsatt sig en rysk intervention i Donbass men att de anser den ryska invasionen nu är ett ”erövringskrig, imperialism” och att de inte kommer att stödja någon parti i en sådan interimperialistisk konflikt.