Hoppa till huvudinnehåll

Det delade Sverige: Kristna sekter får undervisa barn

Religiösa skolor får fortsätta att sprida reaktionära budskap, trots kritik från Skolinspektionen.

I Sverige finns det 59 kristna, elva muslimska och en judisk friskola.
Genrebild/Proletären

Skandalerna kring de kristna friskolorna har avlöst varandra. Värst hittills har troligen den internationella sekten Plymouthbrödernas Laboraskolan i Halland varit. Gymnasieskolan, som drivs som ett aktiebolag, kom i blåsväder 2012 när den censurerade internet, tvingade flickor att bära särskilda kläder och isolerade eleverna från omvärlden.

Till slut tvingades sekten av Skolverket att anställa behöriga lärare, som inom kort samtliga slutade. Istället undervisades barnen av obehöriga sektmedlemmar. Särskilt tragisk var flickornas situation. Enligt Aftonbladet, som talat med förre rektorn, hindras flickorna både från att utbilda sig vidare och att skaffa riktiga jobb. Det viktigaste är att de är ”pure” den dag de ska giftas bort med andra sektmedlemmar. Trots återkommande kritik från Skolinspektionen har skolan inte stängts.

Det finns 71 grund- och gymnasieskolor som angett att de har konfessionell (det vill säga religiös) inriktning. 59 är kristna, elva muslimska och en judisk. Flest religiösa friskolor finns i Göteborg. De konfessionella skolorna kritiserades tidigt för att välja bort både homosexuella och ogifta lärare.

På flera skolor har homosexuella pekats ut som syndiga i undervisningen. RFSU protesterade 2013 mot att kristna skolor visade abortkritiska filmer och förklarade för elever att homosexuella kan ”botas”.  

Karl-Erik Lundin, rektorn för den kristna friskolan Oasen i Sundsvall erkände att han spred dessa åsikter till eleverna. Då hade han redan tidigare fått kritik från Skolinspektionen för att ha rivit ut sidor om sex och samlevnad i läroböckerna. Även denna skola finns kvar.

Bakom de kristna friskolorna finns politiker som Anneli Enochsen (KD) som i en riksdagsmotion krävt att föräldrarna ska kunna bestämma över skolans undervisningsmaterial, främst när det kommer till sexualundervisningen. Kristna dagstidningen Världen idag tillsammans med frireligiösa sekter som Livets ord understödjer en sådan konservativ syn.

Flera röster har höjts för att förbjuda religiösa friskolor. Socialdemokraterna såväl som Liberala kvinnor och Humanisterna har fört fram idén.