Hoppa till huvudinnehåll

Kritiserade skolkapitalister smutskastar journalister

De tjänade miljarder på friskolekoncernen Internationella engelska skolan. Nu spenderar Hans och Barbara Bergström pengar på att ta heder och ära av journalister som är kritiska mot friskolorna.

Barbara Bergström när hon 2017 tilldelades utmärkelsen Årets förebildsentreprenör Öst.
OttossonPhoto/Founders Alliance(CC)

Grunden för Hans och Barbara Bergströms stiftelse är de pengar paret fick in när de sålde majoriteten i den ofta kritiserade friskolan Internationella engelska skolan (IES). Även om paret Bergström, som nu har en adress i Boca Raton i Florida, formellt sett klivit av friskolan, ägnar de mycket av sin tid och sina pengar till att bedriva lobbyverksamhet för friskolorna – och till att smutskasta dem som vågar ha kritiska synpunkter på friskolorna.

Bland dem som råkat ut för smutskastningen finns DN-journalisterna Lisa Röstlund och Peter Letmark samt SvD:s reporter Karin Thurfjell som alla publicerat artiklar som inte fallit Barbara och Hans Bergström i smaken.

En av parets Bergströms betalda lobbyister är Rebecca Weidmo Uvell som ofta ägnar sin illa skrivna och intellektuellt rätt avtrubbade blogg åt att ta heder och ära av journalister som är kritiska mot friskolorna, och som vågar rapportera om Skolinspektionens kritik mot olika friskolekoncerner. Mellan 2020 och 2022 tog Rebecca Weidmo Uvell emot 440.000 kronor av paret Bergströms stiftelse. Under 2023, visar amerikanska skattedokument, fylldes Uvells kassa på med ytterligare 14.679 dollar, drygt 160.000 kronor.

Barbara Bergström och hennes man Hans Bergström, tidigare chefredaktör på Dagens Nyheter, slussar idag pengar till sajter och organisationer som granskar bland annat journalisterna på DN – och vad de skriver om friskolesystemet.

Skoldebattören Markus Larsson konstaterar på X (@skolinkvisition) att Bergströms under 2023 har skänkt 430.000 kronor till Svensk Mediegranskning AB, kopplat till Timbrosfärens Näringslivets Medieinstitut (NMI). Det bolaget ägs av lobbyisten Mats Olin, i sin tur partner till Rebecca Uvells man Markus Uvell på lobbyistbyrån Nordic Public Affairs (NPA).

En annan höjdare på den byrån är statsminister Ulf Kristerssons nära vän Göran Thorstensson, så kallad “senior advisor” på lobbyfirman. Här finns också tidigare folkpartiledaren Lars Leijonborgs stabschef Martina Lind, Helena Dyrssen som var liberal statssekreterare under regeringen Reinfeldt och statssekreterare på Kulturdepartementet under regeringen Bildt. Här finns också förre centerhöjdaren Ville Trygg.

Liberala Frisinnad Tidskrift publicerar i sitt senaste nummer en lång artikel av förre M-politikern Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund. Hamilton är full av beundran för Internationella Engelska skolan; 2023 tog Frisinnad Tidskrift emot nära 260.000 kronor av paret Bergströms stiftelse.