Ledningen i Postnord vägrar erkänna fel
Ledningen i Postnord har skickat ut ett brev till alla arbetsplatser där de slår ifrån sig all kritik mot företaget. Detta efter att brevbäraren Emilia Leijon-Amrén vittnat om missförhållanden på Postnord och blivit hotad med uppsägning.
I slutet av december 2022 kunde både Proletären och TV4:s Kalla fakta uppmärksamma att Postnords varannandagsutdelning inneburit en högre arbetsbelastning för landets brevbärare och att det statliga företaget inte lever upp till Post- och telestyrelsens (PTS) krav på brevleveranser.
I dessa nyhetsrapporteringar medverkade brevbäraren Emilia Leijon-Amrén som kritiserade Postnords varannandagsutdelning, något som lett till ett skriftligt hot om uppsägning från Postnord.
Nu har ledningen i Postnord tagit till drastiska åtgärder för att slå tillbaka kritiken mot företaget.
Proletären har pratat med tre anonyma brevbärare som jobbar på olika platser i Mellansverige. Alla tre kan vittna om att deras chefer satt upp ett ledningsbrev adresserat till de anställda, skrivet av produktionschefen Agnes Karlsson.
I brevet dementerar Agnes Karlsson uppgifterna om att Emilia Leijon-Amrén utsatts för hot om uppsägning när hon larmade om missförhållanden på Postnord till media.
”Det vill jag bestämt avfärda. Ingen i PostNord har någonsin fått repressalier av den anledningen. Det kommer inte heller att ske”, skriver Agnes Karlsson.
I den skriftliga varningen som Emilia Leijon-Amrén fick till sin hemadress står det: ”PostNord AB vill särskilt påpeka att om du gör dig skyldig till en ny företeelse finns risk att du kan komma att skiljas från din anställning.”
”Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att man som anställd har en lojalitetsplikt, något som framgår av anställningsavtalet”, skriver Agnes Karlsson och refererar till en artikel ur Sekotidningen, som redogör vad anställda får och inte får säga om sin arbetsgivare.
Agnes Karlsson avfärdar också kritiken mot Postnords varannandagsutdelning och skriver att ”varannandagsutdelningen rullats ut på ett mycket bra sätt.”
Detta är ett påstående som både anställda på Postnord, landets medborgare och PTS inte håller med om. Enligt den granskande myndigheten har Postnord inte fullgjort plikten som finns i postlagstiftningen.
Det har också inkommit ett ovanligt högt antal klagomål under sommaren från medborgare i landet som inte fått sin post i tid. I augusti 2022 inkom hela 181 klagomål, jämfört med 54 samma månad året innan.
I sin granskning menar PTS att Postnord inte anställt tillräckligt många vikarier för att täcka arbetsbördan, och att företaget inte anställt tillräckligt många chaufförer med C- och CE-kort.
Agnes Karlsson menar att varannandagsutdelningen inte är problemet. Hon riktar istället fokus mot de höga sjukdomsantalen, som enligt Karlsson är en följd av covid-19, vilket gjort att Postnord inte lyckas nå upp till de lagstadgade kraven.
De anonyma brevbärarna, som Proletären pratat med, menar istället att sjukskrivningarna ökat på grund av att Postnord satt press på sin personal att jobba mer och snabbare.