Hoppa till huvudinnehåll

Liberale göteborgspolitikern: Rätt till heltid orsak till smittspridning på äldreboenden

De anställdas rätt till trygga anställningar och heltid orsakar spridning av covid-19 på äldreboenden. Det menar Jens Adamik (L), ordförande i Stadsdelsnämnden Norra Hisingen i Göteborg.

Jens Adamik menar att rätten till heltid är en orsak till smittspridningen på äldreboenden i Göteborg.
Etan J. Tal/Jens Adamik/Facebook

I ett klipp med Jens Adamik (L), ordförande i stadsdelsnämnden Norra Hisingen i Göteborg, som delats på Facebook säger han att smittspridningen på äldreboenden i staden har förvärrats på grund av rätten till heltid och trygga anställningar. Klippet är från podden Roten till all ondska där Adamik diskuterar lobbyism.

– Nu ser man till exempel i corona, så smittas människor på äldreboenden. En viktig del i det är att folk jobbat heltid. Anledningen till att de jobbar heltid är att LO har lobbat på S att alla ska ha rätt till heltid.

Jens Adamik, som förmodligen aldrig arbetat inom äldrevården, menar i sin utläggning att om färre anställda arbetat heltid hade smittspridningen minskat, trots att flera undersökningar och rapporter pekar på det rakt motsatta. Ofta pekas de otrygga anställningarna ut som en av orsakerna till att smittan har spridits, genom att fler inte har råd att sjukskriva sig. 

Detta är inget Liberalen Adamik väljer att bry sig om:

– Eftersom man inte behöver lika mycket folk på ett äldreboende alla tider på dygnet, utan man behöver på morgonen och eftermiddagen, och eftersom man måste ha människan i åtta timmar, så får man flytta runt dom. Och då sprider man smitta.

Rätten till heltid inom Göteborgs Stad infördes 2012 med stöd av den dåvarande röd-gröna majoriteten i kommunfullmäktige. En dålig reform, menar Jens Adamik.

– Hade vi haft corona innan kravet kom från LO och S, då hade vi haft mindre smittspridning på äldreboenden, säger han i intervjun.

Proletären / Roza Nordh
En som inte delar Jens Adamiks uppfattning är Roza Nordh, specialistundersköterska inom demens och psykiatri på ett äldreboende på Hisingen, Göteborg.

– Det är nedvärderande att han uttrycker sig så här om oss som möter och arbetar med smittan varje dag, som att vi inte är värda något. Och har politikerna på norra Hisingen sjunkit så lågt att ingen agerar på ett sådant uttalande? Skandal.

Istället lyfter hon fram andra orsaker bakom smittspridningen på äldreboenden.

– Brister! Brister i information och skyddsutrustning. När vi väl fick skyddsutrustning var den undermålig.

– Och underbemanning, många har varit hemma sjuka vilket har gjort det väldigt tungt för dem som var kvar. Många har fått jobba dubbla skift. Det är klart att ordinarie personal och vikarier har flyttats runt, det har ju inte funnits folk. Vi har gjort allt vi kunnat för att stoppa smittan.

 
Fotnot: I en tidigare version av artikeln framgick inte att ljudklippet är från ett avsnitt av podcasten Roten till all ondska.