Hoppa till huvudinnehåll

Livsfarliga plexiglas på SL:s bussar

Jakten på intäkter i lokaltrafiken i Stockholm kan bli en dödsfälla för både bussförare och resenärer.

Utsikten genom plexiglasen är snudd på psykedelisk.
Janne Bengtsson

De skydd som ska fungera som en coronabarriär mellan föraren och de påstigande trafikanterna kan förvandlas till en dödsfälla. De kan bli direkt farliga både för både chaufförerna och resenärerna.

– När det är mörkt ute och olikfärgat ljus faller in genom fönstren från vänster sida, så är det som en jävla lasershow inne i ”bubblan”, säger bussföraren Rolle till Proletären. Man ser inte mycket, det kan jag säga.

Strax före jul skickade en bussförare som vill vara anonym en bild av ljusspeglingarna innanför plexiglasskyddet till Kommunals ordförande Tobias Baudin. Han lade ut bilden på sin facebooksida: ”Kolla gärna på den här bilden. För så här ser det ut för de bussförare som nu måste köra med plexiglas runt förarhytten”, skrev Baudin.

Till tidningen Kommunalarbetaren säger bussföraren Per Bodén som kör i Norrtälje att ”när det är någon form av ljus på vänster sida så reflekteras det i plexiglaset”.

– Du har svårt att se vad som finns på höger sida, en cyklist eller någon som inte har tillräckliga reflexer. I korsningar ser du inte det som kommer från höger, säger Per Bodén.

Men trots förarnas kritik fortsätter Stockholms Lokaltrafik (SL) att utrusta bussarna med de plexiglasskydd runt förarplatsen som ska ge bolaget möjligheten att ta betalt vid ”blippmaskinen” längst fram i bussen. Maskinen har varit oåtkomlig sedan i mars förra året, då förarplatsen på grund av coronapandemin och efter fackliga krav spärrades av i höjd med den främre stolsraden.

Argumenten för plexiglasskydden har hela tiden varit enbart ekonomiska. Det har både SL:s ordförande Kristofer Tamsons (M) och bolagets trafikchef Fredrik Cavalli-Björkman understrukit flera gånger.

Arbetsmiljöverket har godkänt en prototyp av skydden. Men enligt Tobias Baudin kommer facket ”göra allt för att stoppa planerna på att installera plexiglas på fler bussar runt om i landet”.