Hoppa till huvudinnehåll

”LO borde ta till generalstrejk för las istället”

LO gör en u-sväng i las-frågan. På dagens presskonferens meddelade LO tillsammans med Svenskt Näringsliv att de nu kommit överens. Andreas Mångberg, facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet, menar att LO borde tagit strid istället för att ge med sig.

Andreas Mångberg, aktiv i Pappers och facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet är mycket kritisk till LO:s beslut.
Proletären

LO meddelade idag på en presskonferens tillsammans med Svenskt Näringsliv att man kommit överens i las-frågan. Beslutet togs av LO:s styrelse på ett extrainsatt styrelsemöte i tisdags kväll. Tio av de fjorton LO-förbunden säger nu ja till uppgörelsen.

Kovändningen från LO kommer efter att man kommit överens med arbetsgivarorganisationen om större satsningar på det statliga omställningsstödet.

Andreas Mångberg, pappersarbetare och facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet, är mycket kritisk men inte förvånad över LO:s uppgörelse med Svenskt Näringsliv.

– Jag tycker att det är idiotiskt. Om företag behöver folk så internutbildar de. Nu ska arbetare och företag betala till en statlig pott därifrån det sedan ska delas ut till arbetslösa. Varje gång du får sparken ska du skickas på omskolning, det behovet finns inte, säger Andreas Mångberg till Proletären.

– Oftast får man inte sparken på grund av att kompetensen är för låg. Är du anställd på ett företag och din kompetens är för låg då skickar de dig på kompetensutveckling.

Han menar att det istället borde satsas på att utbilda dem som idag redan är arbetslösa.

Mattias Dahl, vd för Svenskt Näringsliv, är nöjd med överenskommelsen, som han menar nu är anpassad till dagens situation och inte till 1960-talet. Medan Andreas Mångberg är kritisk till att LO sneglar på det danska systemet, tvingar alla arbetargrupper att anpassa sig till gigekonomin och gör det till en självklarhet att man ska behöva hoppa runt mellan olika arbeten under sin livstid.

Seko, Byggnads, Transport och Fastighets är de fyra fackförbunden som har sagt nej till överenskommelsen. Pappers, som tidigare varit starkt kritiska till uppgörelsen mellan tjänstemannaorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv, som Kommunal och IF Metall sedan anslöt sig till, är ett av förbunden som nu vänt i frågan.

Pappers förbundsordförande, Pontus Georgsson, har i en intervju på förbundets hemsida gått ut med att det är viktigt att vara en del av huvudavtalet för att kunna påverka framtida förhandlingar.

Andreas Mångberg håller inte med.

– Det är inte värt att vara med och förhandla när det är på arbetsgivarnas villkor och de har hela statsapparaten på sin sida i och med avtalet mellan januaripartierna. Framförallt när det är Centerpartiet som driver på. LO borde istället ta till kamp, generalstrejk mot försämringarna. Det som behövs är förstärkningar av Las, inte försämringar.

Efter att en majoritet av LO:s styrelse nu sagt ja ska ett beslut även tas av LO:s representantskap. Därefter ska varje förbund inom LO avgöra om de väljer att ansluta sig till avtalet.

Vad innebär repskapsmötet?

– Det är bara för att då får de större majoritet bakom sig. I repskapet sitter de högst förtroendevalda inom LO-sektionerna som finns med på lokal nivå, och det är påläggskalvar, karriärister och betongsossar. De går aldrig emot LO:s ledning och då får de ännu större majoritet.

– Det ser helt enkelt bättre ut och så kan de säga att LO är enat.