Hoppa till huvudinnehåll

Målarna kan gå ut i strejk

Förhandlingarna mellan Målarnas förbund och arbetsgivarparten har fallit samman och förbundet har därför varslat om strejk på cirka 20 orter. "Det är helt värt att gå ut i strejk", säger målaren Josefine Krantz.

Josefin Krantz jobbar som målare och är tillförordnad ombudsman i avdelning 6 Svealand i Målarnas förbund.
Privat

Den 3 maj meddelade Målarnas förbund att förhandlingarna med arbetsgivarparten strandat. Strax efter valde förbundet att varsla om strejk på ett tjugotal orter runt om i landet, men de har samtidigt varit tystlåtna kring exakt vilken förhandlingspunkt det var som gjorde att förhandlingarna föll samman.

– Helheten i deras [arbetsgivarnas] förslag är för dåligt för att vi ska kunna gå med på det… Innehållet motsvarar inte vad vi förväntar oss av ett kollektivavtal med en tvåårig fredsplikt, sa Målarnas avtalssekreterare Peter Sjöstrand till Målarnas Facktidning.

Josefine Krantz jobbar som målare och bor i Kumla, strax utanför Örebro. Sedan årsskiftet är hon också tillförordnad ombudsman för Målarna avdelning 6 Svealand. En av arbetsplatserna som kan komma att tas ut i strejk per den 12 maj ligger i Hagfors, vilket är inom hennes arbetsområde.

– Vårt mål är att få till ett schyst kollektivavtal så att alla kan gå hem och betala sina räkningar, säger Josefine Krantz till Proletären.

– Vi jobbar för fullt med att få ut information till medlemmarna och är samtidigt väldigt inställda på att det faktiskt kommer bli en strejk. Även om våra förhoppningar är att det inte ska behöva gå så långt.

Men kan det inte vara nödvändigt att gå ut i strejk, om ni ska få igenom förbättringar?

– Strejken är det yttersta vapnet för arbetarrörelsen och med tanke på frågorna vi drivit under avtalsrörelsen så tycker jag det är värt att gå ut i strejk. Det tror jag nog de flesta av medlemmarna också håller med om.

Ända sedan Josefine Krantz började jobba som ombudsman för Målarna har hon åkt runt till olika arbetsplatser för att informera om avtalsrörelsen. På dessa möten är det alltid en fråga som återkommer.

– Det är lönen. Den absolut viktigaste frågan för förbundet är att täcka löneutrymmet för våra medlemmar så mycket som möjligt. Energipriserna och den allmänna inflationen påverkar oss mycket.

Skulle du säga att det är många målare som har det tufft ekonomiskt just nu?
– Jag har inte ställt frågan på det sättet. Men med tanke på att nästan alla jag träffar nämner just lönen… Det borde ju grunda sig i någonting. Hade man känt att livet rullade på som vanligt så hade vi nog inte tagit upp det som ett problem.

Målarnas strejkvarsel gäller för cirka 390 medlemmar och berör 22 olika arbetsplatser. Om parterna inte lyckats nå en ny överenskommelse kommer strejken att starta 12 maj klockan 12.00. De berörda arbetsplatserna sätts också i blockad, vilket betyder att inget annat företag få ta upp arbetet inom målarnas avtalsområde.