Hoppa till huvudinnehåll

Margaret Thatcher är tillbaka – som cyberdemon från helvetet

”Järnladyn” är skurk i nya Doom-modden Thatchers Techbase som släpps till PC imorgon fredag.

Cyberdemonen Thatcher.
Thatcher's Techbase

Imorgon reser sig Margaret Thatcher ur sin grav. På sätt och vis.

Den gamla brittiska premiärministern är huvudskurk i Thatcher’s Techbase, en ny mod till det klassiska skjutspelet Doom II, som släpps imorgon fredag.

Ordförklaring

Mod

Att modifiera datorspel är ett fenomen där spelare lägger till eller ändrar innehåll i ett datorspel, oftast på ett amatörmässigt vis – och inte sällan med en gnutta humor.

Modifikationerna, eller ”moddarna”, finns oftast att ladda ned gratis på Internet, men kräver originalprodukten för att kunna köras. Spelvärldens kanske mest kända mod är Counter-Strike (1999), som från början var en modifikation till datorspelet Half-Life (1998) men tack vare sin enorma popularitet gjordes till ett eget spel och spelas och tävlas i världen över än idag.

Premissen lovar mycket:

”Världen har fått höra en mystisk sändning, ett hot om hämnd genom ljudet av den avlidna BARONESSAN MARGARET THATCHERS lömska röst.

Ett av det största hoten mot mänskligheten har återvänt och du har inget annat val än att stiga ner i HELVETETS TIONDE CIRKEL:

STORBRITANNIEN

Och undersöka den underjordiska fästning som går under namnet…

THATCHER’S TECHBASE”

Thatchers Techbase
Doom II-modifikationen Thatcher's Techbase utlovar benhårda eldstrider mot nyliberala demoner från helvetet.

Thatcher’s Techbase har redan tagit internet med storm och blivit känt långt utanför de smala indiespel-kretsarna. 

– Jag hoppades att skulle bli lite poppis bland mina skotska polare och andra kända Thatcherhatare, men jag tänkte aldrig att det skulle dyka upp på stora spelsajter eller bli analyserat av professorer på Manchesters och Liverpools universitet, säger utvecklaren Jim Purvis till brittiska musik- och kulturtidskriften NME. 

Purvis kommer från staden Coatbridge som ligger utanför Glasgow. En gammal arbetarstad som, i likhet med många andra brukssamhällen i norra Storbritannien, drabbades hårt av Thatchers politik under 1980-talet. 

– Nästan alla jag känner blev på något sätt påverkade av Thatcherregeringens politik och hon hemsöker fortfarande vår nuvarande sociopolitiska situation. Hon var känd som en satanisk figur i skotsk kultur långt innan jag gjorde henne till en cybernetisk demon.

Margaret Thatcher (1925 -2013) var premiärminister i Storbritannien åren 1979-1990. Under hennes tid vid makten genomfördes nyliberala reformer som ledde till skenande klassklyftor och enorm arbetslöshet. Åtta år efter sin död är Thatcher fortfarande en av Storbritanniens mest hatade människor.