Hoppa till huvudinnehåll

Matbud strejkar och demonstrerar i Grekland

Tusentals leverantörer för gigföretaget e-food i Grekland kräver bättre villkor. Företaget har redan tvingats backa.

e-food backade efter att buden strejkade och kunder avinstallerade företagets app. Men arbetarna är inte nöjda och fortsätter kampen för sina villkor.

Tusentals av gigföretaget e-foods matbud strejkar och demonstrerar för säkra anställningar och bättre villkor. I Aten, Thessaloniki och i andra städer i Grekland ringlade i onsdags långa och högljudda karavaner av missnöjda leveransbud.

Arbetarna kräver permanenta anställningskontrakt och protesterar mot hot och utpressning som kommit från företaget. Förra veckan skickade e-food sms till sina bud med kravet att de blir ”frilansare” eller sparkas genom att deras tremånaderskontrakt inte förnyas.

Företaget pudlade dock efter att leveransbuden strejkat och företaget fått massiv kritik på sociala medier, bland annat under hashtaggen #cancel_efood. Tusentals användare har avinstallerat appen från sina telefoner, och igår meddelade e-food istället att företaget anställer 2.000 bud på permanenta kontrakt.

e-food är ett dotterföretag till gigjätten Delivery Hero, som äger bland annat Foodora som verkar i Sverige. Delivery Hero är ett multinationellt bolag med säte i Berlin, bildat 2011 av svensken Niklas Östberg, som idag har ett börsvärde på 300 miljarder kronor.

De grekiska matbuden har också kallat till en 24-timmarsstrejk idag fredag den 24 september, för att alla utannonserade förändringar i kontrakten dras tillbaka, att alla anställda får permanenta kontrakt och att arbetsgivaren får ansvar för budens säkerhet.

Flera fackföreningar, kommunistpartiet KKE och den radikala fackliga fronten Pame ställer sig bakom strejken. I ett uttalande säger KKE också att den arbetarfientliga arbetsmarknadsreform som röstades igenom i parlamentet i somras ska slängas i soporna.

Se videon från när matbuden applåderas utanför det grekiska kommunistpartiet KKE:s centralkommittés högkvarter: