Hoppa till huvudinnehåll

Misshandlades efter att ha kontaktat facket – nu stäms företaget

Byggnads stämmer ett företag sedan en arbetare som haft frågor om lönen blivit misshandlad av byggbolagets hejdukar.

Genrebild – arbetarna på bilden har inget med artikeln att göra
Arkivbild/Proletären

Ett byggbolag utreds av polis sedan män från bolaget misshandlat och hotat en arbetare som kontaktat facket. Arbetaren ville att förbundet skulle undersöka om bolaget betalat ut den lön arbetarna skulle ha enligt kollektivavtalet.

Hot och misshandel är inte ovanliga på den oreglerade svenska arbetsmarknaden idag. Främst drabbas arbetare, anställda vid utländska bolag som arbetar som underentreprenörer till andra, ofta stora och välkända svenska bolag. Där finns arbetarna som luras på lön och rättigheter och som hotas och misshandlas när de kräver sin rätt.

– Ju längre ner i hierarkin av underentreprenörer man kommer, desto mindre blir kontrollen och fler människor riskerar att fara illa. Verksamheten för oseriösa byggföretag är, liksom narkotika och bedrägerier, en stor inkomstkälla för de kriminella gängen. Allt hänger ihop, konstaterar Tomas Kullberg som är ordförande för Byggnads i Stockholm-Gotland.

Det var sedan Byggnadsfackets representanter besökt det aktuella bolaget och kunnat konstatera att arbetarna blivit lurade på lön, reseersättningar och pensionsinsättningar, som bolaget gick på arbetaren. Han blev först hotad och fick veta att ”för 100.000 euro kan någon få bort dig”. Hans familj hotades också innan han blev uppmanad att hålla sig borta från arbetsplatsen. När han efter flera dagar ändå gick dit, blev han misshandlad av arbetsgivarens män.

Polisen var snabbt på platsen, sedan en arbetskamrat slagit larm. I polisanmälan heter det att de som misstänks för misshandeln har ”utdelat ett flertal slag mot målsägandes kropp så att smärta uppstått”.

Polisen utreder nu hoten och misshandeln, medan Byggnads tagit bolaget till Arbetsdomstolen.

Byggnads konstaterar att hoten inte enbart riktar sig mot arbetarna, utan också mot fackets representanter. Ombudsmän har blivit svårt misshandlade:

– Varför? Jo, i hans arbete ingår att förhandla med byggföretag som inte följer villkoren i de kollektivavtal de har undertecknat, säger Tomas Kullberg till bostadspolitik.se. Hot om våld är inget nytt, men det personliga fysiska våldet har vi fram tills nu varit förskonade ifrån. Tidigare har det mest varit aggressiva ord, repade bilar och sönderskurna däck.

Ett inspelat samtal mellan en bygg-vd och en ombudsman visar hur det kan låta:

”Någon gång kommer du möta någon person som du har gjort jävligt förbannad. Du skulle väl bli förbannad om någon gör din fru illa, eller hur?”