Hoppa till huvudinnehåll

Moderater och socialdemokrater ville tysta vårdpersonal

Den politiska ledningen för Region Stockholm försökte stoppa vårdpersonal från att uttala sig i valrörelsen. Bakom beslutet stod regionrådet Irene Svenonius (M) - men också oppositionsledaren Aida Hadzialic (S).

Irene Svenonius undertecknade dokumentet som skulle tysta vårdpersonal.
Proletären/Frankie Fouganthin

Efter de omfattande protesterna mot nedrustningen av den offentliga sjukvården i Stockholm tog ledningen för Region Stockholm i november 2021 fram riktlinjer för att få tyst på de kritiska rösterna under valrörelsen.

Dokumentet arbetades fram av regionens arbets- och personalutskott och undertecknades av både finansregionrådet Irene Svenonius (M), som är ordförande i utskottet, och av oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).

I dokumentet begränsas de anställdas rätt till yttrandefrihet:

”Kommunikation är aktiviteter och handlingar som kan påverka beteende, kunskap, inställning, förtroende och intresse. Med politisk kommunikation i dessa riktlinjer avses sådan kommunikation som syftar till att påverka medborgarna att i det allmänna valet 2022 lägga sin röst på ett parti”, heter det i dokumentet.

Ett agerande som är olagligt och strider mot yttrandefriheten. Det menar experten på yttrandefrihet Nils Funcke.

– Ett fullständigt främmande sätt att se på de här frågorna, enligt svensk grundlag, säger Nils Funcke. Alla åtgärder som begränsar en enskild medarbetares yttrandefrihet är olagliga.

Men regionen ville inte stoppa bara rent partipolitiska uttalanden av vårdpersonalen. I en intervju med SVT:s lokala nyheter vittnade barnmorskan Maria Nordén Norman om bristen på personal i förlossningsvården på Södertälje sjukhus. Hon berättade att hon tänkte ”strategiskt och medmänskligt” när hon röstade i regionvalet.

Det uttalandet föll inte i god jord. Redan under intervjun försökte sjukhusets kommunikationschef Malin Pettersson rätta Maria Nordén Norman, som också är fackligt förtroendevald på sin arbetsplats.

– Om vi alltid ska riskera att kliva över olika regler när vi försöker förmedla problem vi upplever i våra arbetsförhållanden, då blir det svårt att prata, säger Maria Nordén Norman till SVT.

Efter intervjun ringde Malin Pettersson upp SVT Stockholm för att försöka få några uttalanden i inslaget strukna:

– Det vi kände var att just hennes personliga bit och hur hon tänkte när hon röstade… att det kunde liksom uteslutas, sade Pettersson.