Hoppa till huvudinnehåll

Norska cykelbuden vill inspirera svenska fack

De dåliga anställningsvillkoren för arbetare på gigföretag är kända sedan länge. Men snart kanske matbuden på Foodora jobbar under kollektivavtal.

Paul Olai-Olssen (i blå hjälm) och delar av Foodoraklubben i Oslo.
Privat

Efter ett reportage i Sydsvenskan riktas uppmärksamheten återigen mot gigarbetares usla anställningsförhållanden. Journalisten, som tagit jobb som cykelbud på Foodora, tjänade 70 kronor i timmen före skatt. 20 kronor per levererad matkasse. Inget OB-tillägg.

Schemat läggs vecka för vecka och arbetspassen förlängs eller förkortas godtyckligt av appen. Anställningskontrakten skrivs månadsvis och håller du inte det förväntade tempot riskerar du att inte få förlängt kontrakt. För Foodora-buden i Sverige finns inget kollektivavtal och ingen fackklubb.

I Norge ser det annorlunda ut. Efter en månads strejk förra året tecknade cykelbuden i Oslo kollektivavtal.

– Jag är chockerad över att det kan vara så stor skillnad. Jag tror det är svårt att organisera cykelbuden i Sverige eftersom det är tillåtet med korta anställningskontrakt, säger Paul Olai-Olssen, förtroendevald på Fellesforbundets Foodoraklubb i Oslo, till Proletären.

Foodoraklubben i Oslo har 200 medlemmar. De får 123 norska kronor i timmen i fast ersättning, och mellan 15-25 norska kronor per leverans beroende på veckodag. För varje leverans får de en mindre kompensation för slitaget på cykeln.

Schemat får de reda på minst 12 dagar före arbetspasset och alla som är med i facket har rätt till fast anställning. Om passets längd förändras måste den anställda tillfrågas. Nu förhandlar de om en kilometerkompensation, men först ska förslaget godkännas av medlemmarna.

Enligt svenska Transportarbetareförbundet diskuterar de en avtalsmall med Foodora som utgår från det norska kollektivavtalet. Men Paul Olai-Olssen berättar att de försökt kontakta LO i Sverige flera gånger för att dela med sig av sina erfarenheter, men mötts av kalla handen.

– Det är märkligt att de inte kontaktat oss. Att de har tittat på vårt kollektivavtal vad spelar det för roll? Det är inte innehållet som är det svåra, frågan är hur man organsierar buden. Det verkar som att ni svenskar tänker för mycket uppifrån och ner, men det är inte så man bygger en arbetarrörelse!

Transportarbetareförbundet i Sverige har haft svårt att organisera gigarbetarna. Sedan februari har de haft en kampanj som ger Foodora-arbetare billigare medlemskap. Mats Andersson från Transport är den som förhandlar kollektivavtalet med Foodora. Han berättar att facket fått flera nya medlemmar från kampanjen. De är med och diskuterar avtalets innehåll men inga matbud är med och diskuterar med Foodoras ledning.

– Vi har en konstruktiv dialog och en avtalsmall vi är överens om. Sedan ska vi förhandla om siffrorna, säger Mats Andersson.

Han säger också att han inte blivit kontaktad av, eller fått till sig att den norska fackklubben hört av sig till Transport. Han har inte heller själv ringt Foodoraklubben i Oslo för att ta del av deras erfarenheter.

Gigföretag brukar hävda att ”flexibla” anställningar är önskvärda i deras branscher, både av dem och de anställda.

– Foodora säger att budjobben är tänkta som tillfälliga anställningar. Men för många är det inga tillfälliga jobb, säger Mats Andersson. 

Han kan inte ge något datum för när det finns ett kollektivavtal men hoppas att det blir så snart som möjligt.

Fakta

Foodora

Foodora är ett budföretag som levererar mat från restauranger och affärer till privatpersoner.

Foodora är ett så kallat gig-företag. Anställda styrs genom appar som ses som en förmedlare mellan kund och arbetare för ett uppdrag - ett ”gig”.

Anställda i gig-företag tillhandahåller oftast själva arbetsverktyg som exempelvis cyklar.

Marknaden har exploderat och Foodora har rekryterat 1000 nya bud sen i våras.