Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Ny militärallians med udden riktad mot Kina

Australien drar sig ur en mångmiljardaffär med Frankrike och allierar sig med USA och Storbritannien i militärpakten AUKUS.

USA:s atomubåt PCU Virginia.
Jim Forest

”Som en kniv i ryggen.” Så beskrev Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian nyheten förra veckan att Australien drar sig ur avtalet att köpa tolv ubåtar av Frankrike för 37 miljarder euro, en affär som skrevs under 2016.

Istället går Australien in i en militärpakt och ett ubåtssamarbete med USA och Storbritannien, som ska bistå Australien med att utveckla och ta fram atomdrivna ubåtar, till skillnad från de dieseldrivna ubåtar landet lovat köpa av Frankrike.

Den franska reaktionen var så stark att president Emmanuel Macron kallade hem landets ambassadörer från Washington och Canberra, en högst ovanlig diplomatisk markering mellan allierade stater.

Den nya militärpakten kallas AUKUS (efter medlemsstaternas namn på engelska) och är naturligtvis riktad rakt mot Kina. 

Australien under premiärministrarna Malcolm Turnbull och Scott Morrison har de senaste åren varit en av USA:s trognaste undersåtar i den allt mer aggressiva politiken gentemot Kina. Relationerna mellan Kina och Australien har kraftigt försämrats, inte minst efter att Turnbullregeringen 2018 – likt Sverige senare – stoppade kinesiska Huawei från utbyggnaden av 5G-nätet i Australien.

Kina har förutsägbart och med rätta fördömt AUKUS och det nya ubåtssamarbetet som allt annat än fredsfrämjande i regionen. Men även andra röster har uttryckt oro. 

Australiens före detta premiärminister Kevin Rudd, från Labourpartiet, skriver i en debattartikel i Sydney Morning Herald att Morrison snarare än att göra Australien säkrare gör precis tvärtom med sin Kinapolitik. Rudd efterfrågar också transparens om de atomdrivna ubåtarnas kapacitet att bära kärnvapen och om Australiens kärnvapenpolicy.

För även om Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling trampade i klaveret på Twitter häromdagen, när han trodde att atomubåtarna – som drivs av kärnkraft men inte nödvändigtvis är kärnvapenbestyckade – automatiskt skulle göra Australien till en kärnvapenstat, är det mycket möjligt att han i förlängningen får rätt. 

Grannarna Indonesien och Malaysia i samarbetsorganisationen ASEAN har vänt sig starkt emot AUKUS av oro för kärnvapenkapprustning. Australien har också – återigen likt Sverige – vägrat skriva under FN-konventionen om förbud mot kärnvapen, uttryckligen för att den inte är kompatibel med landets allians med USA. 

Ett är säkert, världen blir inte det minsta säkrare av AUKUS.