Hoppa till huvudinnehåll

Nya pensionstillägget – ”En spottstyver”

600 kronor i pensionstillägg? Knappast. Många får mycket mindre än så, och de med lägst pensioner får ingenting. ”Ytterligare ett exempel på att man lappar och lagar istället för att införa ett nytt pensionssystem”, säger Birgitta Sevefjord, ordförande i Tantpatrullen.

Det nya pensionstillägget började gälla i september.
Proletären/Genrebild

September månads pensionsutbetalning var den första med det nya inkomstpensionstillägget. Tillägget har varit socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabis hjärtebarn. På Facebook skriver han stolt om de upp till 600 kronorna mer man kan få i månaden efter ett långt yrkesliv.

– Det är en spottstyver, säger Betty Möller, 78-årig pensionär från Eskilstuna till Proletären, och tillägger att pensionärer som får in under 20.000 kronor i månaden borde skattebefrias.

– Jag har jobbat sedan jag var 14 år och alltid betalat skatt. Med andra ord betalar man skatt på skatten.

Många pensionärer får dessutom mindre i tillägg än 600 kronor.

– Jag fick 430… och det blev väl strax under 300 efter skatt, säger 75-åringen Maria, pensionerat vårdbiträde från Göteborg, till Proletären.

– Jag tycker pensionerna är alldeles för låga. Det räcker till hyran om man får bostadstillägg och till det viktigaste. Men det där med en ”gyllene tid” på ålderns höst, det kan man glömma. Man hade velat göra något för sin hälsa, boka en massage för ens värkande kropp eller åka på någon resa… det har inte många råd med. Ibland blir man så less på att behöva räkna pengarna hela tiden. 

Fakta

Nya pensionstillägget

  • Inkomstpensionstillägget kan du få till din allmänna pension från och med september 2021. Rätten till och storleken på tillägget beror på storleken på din allmänna pension och antal arbetsår i Sverige.
  • Tillägget syftar till att ge den som har arbetat ett helt liv med låg lön en högre pension. Du får inget tillägg om du har 17 000 kronor eller mer i pension före skatt, eller mindre än 9 000 kr.
  • För att få maximalt tillägg måste du som är född 1938 till 1944 ha 35 år med pensionsgrundande inkomst. Den som är född 1945 eller senare behöver ha arbetat i 40 år. Annars sänks tillägget.

Källa: Pensionsmyndigheten

Och de som skulle behövt tillägget allra mest får ingenting. Endast de med en pension på över 9.000 kronor har rätt till någonting över huvud taget. 

– Jag tycker att det här är ett ytterligare ett exempel på att man lappar och lagar istället för att införa ett nytt pensionssystem, säger Birgitta Sevefjord, ordförande i Tantpatrullen, som kämpar för rättvisare pensioner.

Artur Szandrowski
Birgitta Sevefjord

– Det blir väldigt lite för de allra flesta. Sen är det obegripligt för många hur det fungerar. En vän som faktiskt har en bra pension, nästan 25.000 kronor, fick över 400 kronor i tillägg medan en annan vän som har betydligt lägre pension inte fick någonting. Det går helt efter inkomstpensionen, men man kan ju ha en inkomstpension som är låg men ha en tjänstepension på det som är högre.

Många är förvirrade och upprörda över reformen. Reaktionerna har haglat både i sociala medier och ”gammelmedia”. 

”Pensionstillägget regeringen basunerat ut och som skulle förbättra ekonomin för landets fattigpensionärer är ett stort jävla hån, en spottloska i ansiktet på drabbade. […] Vad detta tillägg tydligt visar är att landets verkliga fattigpensionärer framöver kommer bli ännu fattigare och är en ’grupp’ av individer vi får leva med utifrån politikers odemokratiska beslut”, skriver Rolf Nilsson från Stockholm i den offentliga gruppen Nätverket för gemensam välfärd.

”Varför får vi med de lägsta pensionerna bara ett rosa kuvert med ett besked att vi får noll kronor?”, undrar pensionärerna Nisse Alexandersson och Jerker Johansson i en insändare i Dalslänningen.

”Angående pensionstillägget: jag fick 25 kronor i månaden före skatt. Nu vid pensionsutbetalningen ser jag att den är en krona mindre än tidigare! Vad ska man säga? Ska det vara så?” skriver Inger Strideberg från Farsta i DN.