Hoppa till huvudinnehåll

Ockuperade IG Metalls kontor – ”Ut med krigsivrarna ur facket”

Förra veckan ockuperades IG Metalls kontor i tyska Ingolstadt, i protest mot att fackledningen vill se så mycket vapenproduktion som möjligt. ”Ni tror att ni sitter i krigsministeriet istället för i fackföreningshuset”, var aktivisternas budskap till den lokala IGM-styrelsen.

Polis förde bort aktivisterna efter att de under några timmar ockuperat fackkontoret. ”Krigshetsarna i toppen av förbundet måste ge vika. Det är vår byggnad”, säger en av dem till vänstertidningen Junge Welt.
FDJ

I Ingolstadt i södra Tyskland ockuperade antikrigsaktivister IG Metalls kontor i stadens fackföreningshus under några timmar förra tisdagen. Innan de blev bortförda av polis hann de hänga en banderoll med texten ”Krigsivrare – ut ur facket!” från fönstret. Nedanför hölls en banderoll upp med texten ”Arbetare skjuter inte på arbetare”.

Bakgrunden till aktionen är att IG Metalls ledning både centralt och lokalt firat att flygplanstillverkaren Airbus, som ägs av Airbus Group, en av Europas största leverantörer av krigsmateriel, fått en order på 20 Eurofighter-plan. Planen ska byggas i Airbus fabrik i orten Manching strax söder om Ingolstadt.

IG Metall är odelat positiva till Tysklands historiska upprustning sedan kriget i Ukraina bröt ut i februari 2022, och kräver ännu mer vapenproduktion. 

FDJ
”Krigsivrare – ut ur facket!” och ”Arbetare skjuter inte på arbetare”, var budskapen från aktivisterna.

Förbundskansler Olaf Scholz från socialdemokratiska SPD kom i maj 2022 överens med kristdemokratiska CDU om en satsning på militären med hundra miljarder euro, motsvarande en biljon svenska kronor. Ändå kritiserade IG Metall regeringen förra året för att inte lägga tillräckligt med pengar på vapen.

”Ni tror att ni sitter i krigsministeriet istället för i fackföreningshuset”, stod det i aktivisternas flygblad, riktat till den lokala IGM-styrelsen. 

I en intervju med vänstertidningen Junge Welt säger Franz Hohn från Arbetarförbundet för återskapandet av KPD (Tysklands kommunistiska parti), som var med vid ockupationen, att fackledningen måste sluta stödja krigshetsen.

– IG Metalls ledning i Ingolstadt är involverad i krigsförberedelserna. Man håller på att sluta avtal med vapenföretag, som Airbus i Ingolstadt/Manching, för att bygga fler stridsflygplan för luftkriget mot Ryssland. 

– Man tror att detta kommer att säkra jobben. Men deras produktion innebär ytterligare arbetarmord och folkmord. Därför måste arbetarna nu ockupera sina egna fackliga byggnader. Krigshetsarna i toppen av förbundet måste ge vika. Det är vår byggnad.