Kommentar: Ökat krigsskrammel från USA och Nato
USA trappar upp krigshetsen mot Ryssland genom att ställa trupper i beredskap och evakuera ambassadpersonal i Kiev. Storbritannien följer efter och skickar Saabtillverkade pansarvärnsrobotar till Ukraina.
Natos upprustning i och runt Ukraina har stegrats betydligt den senaste veckan, med förevändningen att stå emot de trupper som Ryssland har på sin egen sida gränsen.
I slutet av förra veckan kom beskedet att Estland, Lettland och Litauen skickar vapen till Ukraina, ett tillkännagivande som USA:s utrikesminister Tony Blinken gav sin fulla välsignelse på Twitter i lördags.
Sedan dess har Pentagon i måndags meddelat att USA ställer 8.500 man på hög beredskap. Det är en klar upptrappning från USA:s regering, som också kallat hem anhöriga till sin ambassadpersonal i Ukraina, på grund av påstådd ”aggression” från rysk sida.
Trots att Moskva fortsätter upprepa att Ryssland inte på något vis hotar Ukraina utan bara vill ha svar från USA och Nato på sina förslag till gemensamma säkerhetsgarantier, där det ingår att Nato förbinder sig att inte utöka krigsalliansen österut.
Till och med Ukrainas dramatiskt lagde president, komikern och skådespelaren Volodymyr Zelenskyj – som valdes till president efter att ha spelat rollen i en tv-serie, hans enda tidigare politiska ”erfarenhet” – ska ha vänt sig emot evakueringen. En källa nära presidenten, som inte ser något hot mot huvudstaden, sa till den amerikanska nättidningen Buzzfeed News att den amerikanska ambassadpersonalens anhöriga ”är säkrare i Kiev än i Los Angeles”.
Från det ukrainska utrikesdepartementet kom ett mer diplomatiskt uttalande: ”Medan vi respekterar utländska nationers rätt att försäkra sig om sina diplomatiska beskickningars säkerhet menar vi att ett sådant steg är överilat och ett exempel på överdriven försiktighet”, twittrade talespersonen för utrikesdepartementet Oleg Nikolenko.
Zelenskyj ska enligt Buzzfeeds källa ha blivit besviken på vad han ser som ett ”löjligt” beslut från Washington, som inte heller följts av EU. Det passar dock väl in i USA:s politik att skjuta Ukraina framför sig mot Ryssland. Som bland annat journalisten Pepe Escobar uttryckt det: i ett krig mot Ryssland kommer USA att kämpa till Ukrainas siste man.
Storbritannien har också skickat stora mängder krigsmateriel till Ukraina, och det passar onekligen den hårt ansatte Boris Johnson väl att få fokusera på något annat för en stund än de hemliga fester som hållits på Downing Street mitt under hård coronanedstängning, och som kan bli hans fall som premiärminister.
Flera brittiska tidningar har uppgett att en del av vapenlasterna består av svenskutvecklade pansarvärnsrobotar. Det rör sig om Saabs modell Robot 57, som avfyras från axeln och ska kunna slå ut en stridsvagn med ett enda skott. Saab har exporterat Robot 57 till Storbritannien sedan 2002, men varken Saab eller försvarsminister Peter Hultqvist vill kommentera om det är Robot 57 som britterna skickat till Ukraina.
Även i Storbritannien går krigspropagandan på högvarv, och det brittiska utrikesdepartementet är lika upphetsat och fantasifullt som den svenska försvarsmakten vid en bra ubåtsjakt. Förra veckan varnade UD med utrikesminister Liz Truss i spetsen för att Ryssland planerar att genomföra en statskupp i Ukraina och installera en prorysk regering. Alltså i samma Ukraina där USA och västmakterna faktiskt lät genomföra kuppen 2014 och installerade en västvänlig regering.
Den utpekade huvudaktören Jevheij Murajev har skrattat bort anklagelsen och påpekat att han inte är särskilt uppskattad i Kreml, som har avfärdat påståendet som desinformation.
Under tiden har ett antal Natoländer aviserat att man är beredda att skicka fartyg och flygplan till Baltikum, Rumänien och Bulgarien. Däribland Danmark som skickar en fregatt till Östersjön och stridsflygplan till Litauen. Den sansade rösten i församlingen är Tyskland, som stoppat leveransen av tysktillverkade vapen från Estland till Ukraina och istället förordar diplomati för att lösa krisen med Ryssland.