Under flera år har Proletären uppmärksammat ombildningskonsulenten Restate, ägt av partnerduon Patrik Rosén, vd och styrelsemedlem i ett 35-tal borättsföreningar runt om i Stockholm, och Jonny Öhlander.
Restates affärsidé är att med alla medel få människor att vilja ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. För jobbet tar Restate en avgift av den nybildade bostadsrättsföreningen (BRF). Avgiften kan uppgå till många miljoner kronor.
Bolaget var aktivt inblandat i ombildningen i det som idag är BRF Bäverdalen 1 i arbetarförorten Rågsved i Stockholm. En ombildning som hejades på av dåvarande bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M). Blandat boende är ett bra sätt att motverka segregationen, menade Wedin.
För sitt jobb i Rågsved tog Restate ut en avgift på 10,6 miljoner.
Nu är det kris i Bäverdalen 1. Mer än en tredjedel av lägenheterna, 50 av 131, är fortfarande hyresrätter och föreningens skuldsättning är skyhög. Restate uppmanar och erbjuder BRF:en aktiv hjälp att vräka hyresgäster som inte vill ombilda sina lägenheter, något Hem & Hyra var först att rapportera. Enligt hyresgäster har Restate erbjudit sig att skaffa fram ”trädskakare” som ska ”skaka bort” de hyresgäster som inte vill gå med.
En av anledningarna är att Restate på så sätt vill ha tillbaka de drygt sex miljoner bolaget gick in med för att hela affären skulle gå i lås. När storbanken SEB underkänt de ekonomiska kalkyler som Restate och BRF:en arbetat fram, plockade Restate in nischbanken Aros Kapital som 2023 varnades av Finansinspektionen bland annat för bristfälliga riskbedömningar av sina kunder.
Restate tipsade också potentiella bostadsköpare om andra banker. Andrej Rakov ställde upp för bolaget och var med och övertalade tveksamma hyresgäster. Han tog lån hos nischbanken Nordax Bank, rekommenderad av Restate som samarbetar med flera låneinstitutioner med skyhöga räntor på uppemot sju procent; Nordax, Bluestep och Svea Ekonomi.
För Andrej Rakov och andra hyresgäster blev ombildningen en katastrof. I början var månadsavgiften hanterlig. Men avgifter och lånekostnader skenade snabbt och när Nordax ensidigt beslöt att ändra amorteringskraven stod Rakov och hans familj med en månadskostnad på 40.000 kronor. Nordax struntade i en rekommendation från Allmänna Reklamationsnämnden; bolaget vägrade ändra amorteringskraven och som plåster på såren erbjöds familjen Rakov ett presentkort på 1500 kronor. Efter två år fruktlös kamp tvingades familjen flytta för att undvika kronofogden.
– Banken drev oss ur vårt eget hem, säger Andrej Rakov.
Fler kommer att tvingas följa efter.
Restate, som tidigare visade så stort intresse för hyresgästerna, struntar nu fullständigt i vad de ställt till med. Enligt Jonny Höglander är det ”upp till var och en att bedöma om de önskar ta ett sådant lån”.
De som måste ta lånen för att kunna genomföra den ombildning där de lovats guld och gröna skogar är människor med en redan svag ekonomi, ofta invandrare, äldre och pensionerade arbetare.
Bengt Öhman är jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm. Han konstaterar att det är fritt fram för ombildningsbolag som Restate.
– Konsulterna tjänar bara pengar om affären går i lås, vilket ger en drivkraft att använda alla till buds stående medel för att få igenom det hela. Det finns heller ingen tidsgräns för hur länge en ombildningskonsult kan arbeta för att få igenom en ombildning och samla in de två tredjedelar av ja-rösterna som krävs. En sådan process kan pågå i flera år då hyresgäster befinner sig i ett slags limbo där ingen sköter fastigheten.
Proletären har tidigare rapporterat om Restates framfart på flera platser, bland annat i Järfälla där Restate mot en avgift på 9,4 miljoner plockade fram okända hyresgäster för att få majoritet på ombildningsstämman. I Sollentuna ertappades Restate med ett omfattande röstfusk i Sollentuna där de då styrande högerpartierna med stöd av Miljöpartiets nuvarande språkrör Daniel Helldén ville ombilda lägenheter. I Kärrtorp skrämdes hyresgästerna av bolagets konsulter med både lockrop och hot.
I en annan ombildning i Rågsved fick föreningen helt plötsligt flera nya medlemmar, alla var ombildningsanhängare. De var också personliga vänner till Restates vd Patrik Rosén som blev polisanmäld. Han skämdes inte ens:
– Jag erbjöd ett antal personer i min bekantskapskrets att bli hyresgäster. Så kunde ombildningen genomföras, sade Rosén då till Hem & Hyra.