Hoppa till huvudinnehåll

Öppet brev: Ann Linde sätter ekonomiska intressen före Chiles folk

DEBATT. Regeringen måste vidta kraftiga åtgärder mot regimen i Chile, som gjort sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna, skriver Carlos Michea, som själv kom till Sverige som flykting från militärdiktaturens Chile 1977.

Obefogat våld och övervåld används dagligen av den chilenska polisen och specialstyrkor.
Armando Elgueta / privat

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Alltsedan demonstrationerna började i Chile den 18 oktober så har det skett allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter i landet. De som gjort sig skyldiga till dessa brott har varit allt från president Piñera till polisstyrkor och militärer.

Tre internationella organisationer – Amnesty International, Human Rights Watch och FN:s råd för mänskliga rättigheter – har besökt Chile och i sina respektive rapporter konstaterat att Chiles befolkning förtrycks och att obefogat våld och övervåld dagligen används av den chilenska polisen och specialstyrkor.

Konsekvensen har blivit tusentals gripna och fängslade, många dödade, försvunna, torterade, och kvinnor våldtagna under polisarrest. Till det här kan man addera att polisen har börjat använda kemikalier i sina vattenkanoner för att orsaka ännu mer skada bland demonstranterna.

Över trehundra personer har helt eller delvis förlorat synen på grund av användandet av hagelvapen. Det grova övervåldet som används för att slå ner de fredliga demonstrationerna har inte stoppats av Chiles regering. Tvärtom har presidenten gett polisen större befogenheter, vilket har resulterat i ännu mer våld mot befolkningen.

Sverige är historiskt allmänt erkända av världssamfundet för sin internationella politik och engagemang för att främja, respektera och försvara de mänskliga rättigheterna. Jag skulle vilja att Sveriges regering går i spetsen och starkt agerar men även påverkar EU att vidta konkreta åtgärder mot Chiles regering. Jag uppmanar även dig, Ann Linde, till att starkt fördöma de systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter som just nu begås i Chile.

Ann Linde. Jag konstaterar att du och regeringen sätter ekonomiska intressen före efterlevande av de mänskliga rättigheterna.

Med ledsamhet och maktlöshet har jag lyssnat på utrikesministern i en debatt i riksdagen där du deklarerar klart och tydligt att regeringen och socialdemokraterna inte kommer att vidta några åtgärder mot våldet och brotten mot mänskliga rättigheter i Chile. Du hänvisar till ett handelspolitiskt avtal (associeringsavtal) som ska moderniseras och anpassas för att på det sättet kunna tydligare påverka situationen på sikt.

Ann Linde. Jag konstaterar att du och regeringen sätter ekonomiska intressen före efterlevande av de mänskliga rättigheterna. Under tiden du/ni väntar på ett ett nytt avtal, och dessutom med vaga ord kritiserar och ”noga följer händelserna i Chile” så fortsätter dödandet, tortyren och våldtäkterna under Piñeras styre.

Jag och många med mig mår enormt dåligt av att se folket i Chile misshandlas, torteras och dödas. Den maktlösheten, sorgen vi många känner går inte att beskriva med ord.

Som chilenare och svensk medborgare så kräver jag att du/ni vidtar kraftiga åtgärder mot regimen i Chile. Stoppa associeringsavtalet på obestämd tid. Stoppa vapenexporten till Chile. Inte en kula ska hamna i Piñeras händer. Påverka EU så att de gör detsamma.

Med vänliga hälsningar
Carlos Michea

”Repressionen hela tiden allt råare”