Hoppa till huvudinnehåll

Örebropolis åtalades för knark och sexbrott – tidigare inblandad i två dödsskjutningar

En polis som misstänkts för våldtäkt och narkotikabrott har tidigare också varit involverad i två uppmärksammade dödsskjutningar. Trots det arbetade han som yttre befäl tills han fick sparken i våras.

Den 49-årige polisen friades för våldtäkt och drograttfylla men dömdes för bland annat olaga intrång.
Montage: Proletären

I december 2019 blev en polis i Örebro anhållen på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, rattfylla, dataintrång, tjänstefel, brott mot tystnadsplikt och ringa narkotikabrott. I en dom i mars friades polisen från våldtäkt och rattfylla men dömdes på de övriga punkterna.

Trots detta kunde polismannen arbeta vidare som yttre befäl i flera problemområden, fram till i våras då han till slut fick sparken.

Den 49-årige polismannen erkänner att han kollat upp unga kvinnor (födda mellan 2000 och 1992) i polisens olika register för att ta reda på telefonnummer och annan privat information. Kvinnorna har han antingen träffat på krogen eller via sociala medier. Enligt honom själv är agerandet en konsekvens av hans sexmissbruk.

Polismannen erkänner också att han använt amfetamin, cannabis och tramadol (ett narkotikaklassat läkemedel) samt att han har tagit narkotika som beslagtagits från en brottsplats.

Polismannen åtalades också för att ha våldtagit en 20-årig kvinna. Han ska efter en personalfest ha köpt amfetamin och därefter loggat in på en hemsida för sexkontakter. Där fick han kontakt med kvinnan som har en historia av självskadebeteende, psykisk ohälsa och flera självmordsförsök.

Senare stämde polismannen träff med kvinnan och hämtade upp henne i sin bil utanför det sjukhus där hon avslutat en behandling.

Polismannen erkänner att han då tagit amfetamin och han bjuder också kvinnan. Sedan går vittnesmålen isär. Polisen hävdar att samlaget var frivilligt, kvinnan hävdar våldtäkt.

I brist på bevisning och och motsatsfulla vittnesmål, friades polismannen från våldtäkten och rattfyllan. Men han dömdes för 28 fall av dataintrång, tre fall av brott mot tystnadsplikt, ett fall av ringa narkotikabrott samt tjänstefel. Straffet: villkorlig dom utan dagsböter och sparken från polisjobbet.

Det var inte första gången polismannen varit i blåsväder. Proletären kan nu avslöja att polismannen är samme polis som två gånger tidigare varit inblandad i uppmärksammade dödsskjutningar i Örebro.

Den första i Lindesberg 2005, sedan en 22-årig man med psykiska problem fått en psykos hemma hos sina föräldrar. Mannens mamma ringde polis, bad om hjälp och informerade om att en läkare som kände 22-åringen var på väg.

Den dömde polismannen och tre kollegor skickades till hemmet. 22-åringen stod då på farstubron med en kökskniv i vardera handen.

Enligt vakthavande befäl fick poliserna order om att lugna ned situationen, att ”backa” och invänta läkaren. Poliserna sade sig inte minnas den ordern.

Enligt familjen hade poliserna en aggressiv ton, de drog vapen direkt och skrek mot 22-åringen. Polismannen säger att han fruktade för sitt liv när 22-åringen gjorde ett utfall ned från trappan, trots att avståndet mellan dem var cirka tolv meter och det mellan dem också fanns en järngrind.

Polismannen sköt mot 22-åringens ben, men kulan studsade och träffade i magen. Han avled fyra minuter senare.

Familjen menar att det hela tiden fanns utrymme för poliserna att backa undan och deskalera situationen.

Polismannen friades i både tings- och hovrätten. Tingsrätten påpekar dock att poliserna hade möjligheten att agera ”mindre provokativt”, lugna situationen och prata med föräldrarna.

I en SVT-dokumentär från 2019 intervjuades den 49-årige polisen om händelsen:

– Det är inget som jag ser som ett stort problem. ’Det är du som är mördaren’, är en klassisk kommentar. Men det kan jag hantera.

Den andra dödsskjutningen inträffade 2018 i Örebro, då 49-åringen blivit befordrad till yttre befäl.

En biljakt med en misstänkt 32-åring slutade på Nygatan i Örebro. Polismannen sköt ett skott mot framdäcket på 32-åringens bil. När ytterligare en polis (B3) hoppade ut ur sin bil försökte 32-åringen köra iväg. Polisen (B3) sköt då in i bilen mot 32-åringen. Två skott träffade, och mannen avled strax därefter.

Poliserna åberopade nödvärn, men 32-åringens familj hävdade att skotten kom från sidan av bilen, en version som stärks i SVT-dokumentären.

I SVT-dokumentären Skotten på Nygatan svarar den 49-årige polisen på frågan om varför han avlossade sitt tjänstevapen:

– Han hade kört så galet. Det var för att påvisa att det är över, ’nu får du ge dig’!

Händelsen på Nygatan är kontroversiell i Örebro. Poliserna åberopade nödvärn, men 32-åringens familj hävdade att skotten kom från sidan av bilen, en version som stärks i SVT-dokumentären.

Där får 49-åringen också frågan om han tycker att han agerat fel i någon av händelserna, Lindesberg 2005 eller Nygatan 2018:

– Om jag tyckte det skulle jag för det första blivit åtalad [för händelsen på Nygatan] och dömd [för händelsen i Lindesberg]. Min övertygelse är att jag agerat rätt. Kände jag att jag gjort så stora misstag skulle jag inte kunna jobba kvar.

Samtidigt tycks 49-åringen uppskatta händelser där det ”hettar till”.

– Det kan jag inte förneka. Det är väl någon slags jägarinstinkt. […] Bjuder dom upp till dans, då får de dansa. Tar dom ett steg framåt, rent konfrontativt, då tar jag två steg framåt.

Läs områdespolischefens svar om polismannens brott här.