Hoppa till huvudinnehåll

Öste in mål i Gothia Cup - fick hemmet demolerat av Israel

Det palestinska laget Rawahel Charity Society gladde hundratals supportrar på Gothia Cup i Göteborg. Nu har lagets skyttekung Ayham Ayans hem på Västbanken förstörts av Israels armé.

Fotbollsspelaren Ayham Ayan gjorde succé i Gothia Cup. Nu finns inte längre hans familjs hus kvar i flyktinglägret Tulkarm på Västbanken.
Wafa News Agency/Marcus Jönsson

I måndags genomförde den israeliska armén IDF en många timmar lång räd mot flyktinglägret Tulkarm på Västbanken. Vittnen berättar om hur israeliska bulldozers förstörde mängder av hus i attacken, där också drönare och omkring 25 militärfordon användes, enligt Palestine Chronicle.

En av dem som fick sitt hem demolerat är 14-åriga Ayham Ayan, som var det palestinska laget Rawahel Charity Societys skyttekung i Gothia Cup. Men medan Ayham vräkt in mål för laget fortsätter Israels folkmord på palestinierna, både i Gaza och med de ständiga attackerna också på Västbanken.

Ayham Ayan
Marcus Jönsson

I en intervju i Dagens Nyheter, efter att Rawahel slagit Lammhult med 6–1, berättade Ayham Ayan om hur han in i det sista inte visste om han överhuvudtaget skulle kunna följa med på resan. När han precis fått sitt första pass i livet, med det nödvändiga visumet för resan, kom militären till familjens hus, hittade passet och rev ut hans visum.

– Jag kunde bara sitta tyst och se på. Att protestera kan göra det värre, sade Ayham till DN.

Nu finns inte huset kvar längre. Ayham Ayan och hans familj har likt hundratusentals andra palestinier fått sina liv förstörda av Israel folkfördrivning och statsterror. 

I attacken på Tulkarm, som fortsatte under tisdagen, har minst fem personer dödats i israeliska drönarattacker. Två av dem var kvinnor.

Efter Gothia Cup har Rawahel Charity Society rest till Danmark för spel i Dana Cup. Men idag onsdag stod laget över sin sista gruppspelsmatch då spelarna mådde för dåligt och var fokuserade på sina familjer, skriver Rawahel på Instagram. Ändå gick laget vidare som redan färdiga för finalspel.

De senaste tio månaderna har Israel dödat minst 586 palestinier på det ockuperade Västbanken och fler än 39.000 i Gaza.