Hoppa till huvudinnehåll

På plats under kuppförsöket i Venezuela: ”Var bortglömt dagen efter”

Statskuppförsöket i Venezuela den 30 april fick stor uppmärksamhet runt om i världen. Men händelsen överdrevs av media och Juan Guaidó har inte alls det stöd som det framställs som, menar svenske Martin Lööf som var på plats i Venezuela under kuppförsöket.

Martin Lööf har bott och vistats i många arbetarstadsdelar under sina resor till Venezuela.
Privat

Martin Lööf var på semester i Venezuela dagen för statskuppförsöket den 30 april. Han beskriver en icke-händelse som kraftigt överdrevs i internationella medier.

– Mitt intryck var att det inte hände så mycket egentligen. Samma dag pratade många om det, men dagarna efter var det som bortglömt, säger han till Proletären väl hemma i Sverige.

Själv befann han sig med sitt sällskap på ett litet pensionat vid kusten när de tidigt på morgonen fick höra om kuppförsöket. Tillsammans med ägaren och andra pensionatgäster följde de nyheterna på tv. Några stödde oppositionen men tyckte inte att det fanns någon seriös oppositionsledare. Andra var förvisso kritiska till regeringen men tyckte oppositionen var värre.

Privat / Martin Lööf

– Även inom oppositionen tycker många att det Guaidó håller på med är pajaskonster.

Martin Lööf är medlem i Vänsterpartiet, och är engagerad i Venezuelafrågor sedan en tid tillbaka. Han har besökt landet fyra gånger sedan 2017 och har sett hur ekonomin försämrats och hur människor fått det allt mer knapert i takt med att inflationen stiger.

– Men det är viktigt att påpeka att det finns varor i landet. Det är bara att gå in på en stormarknad så finns allt där. Men priserna är för höga. Och matpaketen man får en gång i månaden är bara komplement, säger Martin Lööf som berättar att många får stöd från familjemedlemmar som emigrerat och jobbar utomlands.

Trots de stora problemen ser sig många fortfarande som anhängare till chavismen, den socialistiska rörelse som den förre presidenten Hugo Chavez grundade.

– Många man träffar säger att de är 100 procent chavister, men att de ändå är kritiska till regeringen.

Hur tycker du den svenska medierapporteringen om Venezuela varit?

– Bedrövlig. Det finns ingen respekt eller förståelse för alla de fattiga som är chavister, säger Martin Lööf som beskriver de stora skillnaderna i Caracas.

Medias fokusering, och oppositionens demonstrationer, utgår oftast från de rika delarna i östra Caracas och det var också här kuppförsöket inleddes. Själv har Martin Lööf på sina resor ofta bott i de fattigare arbetarstadsdelarna i västra Caracas.

– Visst, även där finns det enskilda som stödjer oppositionen men överlag identifierar sig människor som chavister. Men dessa kommer aldrig fram i media. Som svensk är det pinsamt att vi har en regering som står bakom Juan Guaidó.

Istället för att stödja den yttersta högerns linje borde Sveriges regering motsätta sig sanktionerna och personer som Juan Guaidó, menar Martin Lööf.

Även delar av vänstern, inklusive Vänsterpartiet, har ju fördömt Maduros regering och krävt nyval. Hur ser du på det?

– Grundinställningen för vänstern borde vara att diskutera med vänstern i Venezuela, och den absoluta majoriteten av dem försvarar regeringen mot angreppen som sker.

Det viktigaste för Venezuela nu, menar Martin Lööf, är att få ordning på grundläggande funktioner som oljan och elnätet – något som är svårt under sanktionerna. Samtidigt är allt fler rädda att USA ska anfalla landet.

– Folk vill inte ha krig. Men det är också detta som gör att oppositionen förlorat i trovärdighet. Vem vill frivilligt ha utländska soldater i sitt land?

Se videon om statskuppförsöket som Martin Lööf spelade in på plats i Venezuela: