Hoppa till huvudinnehåll

Fredsloppet 2022: Palestinasolidaritet och Natomotstånd

Även i år kommer Proletären att anordna politiska samtal under löpartävlingen Fredsloppet i Slottsskogen. I år får tältet besök från Palestina och den svenska fredsrörelsen.

Gäster från Västsahara och Palestina i Proletärens tält på Fredsloppet 2019.
Artur Szandrowski

På lördag samlas återigen fredsvänner i Slottsskogen i Göteborg för att springa Fredslopp. Vid sidan av minilopp, ansiktsmålningar och teaterframträdanden så kommer tidningen Proletären återigen ha ett tält med politiska samtal på temat solidaritet och fred.

Årets Fredslopp går av stapeln den 17 september. Det sammanfaller med årsdagarna för massakern i Sabra och Shatila – två områden i södra Beirut där många palestinier tog sin tillflykt undan den israeliska ockupationen. Sabra och Shatila var starka fästen för motståndsrörelsen PLO. Men PLO fördrevs ut ur Libanon efter en israelisk invasion och civila i området lämnades försvarslösa.

Medan israeliska militären blockerade flyktvägarna genomförde libanesiska falangistmilisen en masslakt på befolkningen i Shatila och Sabra. I nästan två dygn kunde falangisterna härja fritt. Palestinska röda korset räknar med 3000 mördade civila, varav många kvinnor och barn. FN:s generalförsamling röstade för att fördöma massakern som folkmord – men ännu idag, 40 år senare, har ingen ställts inför rätta.

Idag lever befolkningen i Shatila i svåra förhållanden. De bor trångt i primitiva bostäder, utan pålitlig försörjning av vatten och elektricitet och med dåliga avlopp. Palestinierna i området saknar samhälleliga rättigheter då de fortfarande betraktas som ”gäster” i Libanon.

Den som besöker Fredsloppet i år kan höra mer om situationen i Shatila då Proletärentältet får besök av Abu Moujahed och Malake Maatouk från barn- och ungdomscentret CYC. Centret har bedrivit social verksamhet sedan 1997. Där kan barn få hjälp med läxor, låna böcker, lära sig engelska, spela fotboll eller bara leka.

Proletären
(Med reservation för ändringar)

– Palestiniernas kamp för mänskliga rättigheter och för att få leva fritt i sitt eget land angår hela världen, säger Eva Hammad, som har ett långt engagemang för Palestina och var med och grundade Vänföreningen för CYC Shatila och organiserar besökarnas resa.

– Etnisk rensning och apartheidpolitik måste förpassas till historiens sophög av oss tillsammans.

Årets stora fråga för fredsvänner i Sverige har otvivelaktigt varit Sveriges inträde i Nato. Därför kommer det andra panelsamtalet handla om motståndet mot Nato.

Inbjuda gäster är Tomas Magnusson från Svenska Freds, Bertil Gustafsson från Svenska Fredskommittén och den socialistiska skribenten och aktivisten Hamza Yalcin, som i somras stod med på Turkiets utlämningslista.

Det blir också en presentation av Tecknaruppropet mot Nato – ett initiativ som samlade många av Sveriges största satirtecknare och bildkonstnärer. På plats är bokaktuelle serietecknaren Max Gustafson, som medverkar i uppropet.

Det kommer att finnas möjlighet att köpa både Tecknaruppropets och Max Gustafsons böcker på plats.

Läs mer om Fredsloppet här.