Hoppa till huvudinnehåll

Pensioner het fråga på jobben – byggnadsarbetare kampanjar för dansk modell

När kampanjen Knegarpension lanserades strax före sommaren var det en larmsignal om de usla pensioner som drabbar människor som arbetat hårt i hela sina liv.

Steffe Slottensjö anser att dribblandet med pensionsfrågan är farlig politik "Det skapar misstro".
Janne Bengtsson

I en gemensam rapport konstaterar Byggnads och tankesmedjan Katalys att LO-arbetare i Sverige har en snittpensionsålder på 63,8 år, och att pensionen blir sämre ju kortare tid den pensionerade arbetaren orkat jobba.

2027 höjs pensionsåldern till 67 år.

– För jävligt. Det här snacket om att vi lever längre… javisst, det är ju underbart. Vore det då inte en gåva att få leva fler år efter att man slutat jobba och få njuta av tillvaron efter ett hårt arbetsliv? frågar sig byggnadsarbetaren Steffe Slottensjö från Stockholm.

– Det klart att det finns människor som vill och kan jobba längre, men jag själv som närmar mig pensionen och ser arbetskamrater gå på tabletter för att orka… då börjar man ju fundera. Med en bra pension skulle man kunna unna sig och njuta av tillvaron. Nu skjuter man istället fram pensionsåldern, jag kan lova att folk är förbannade. Det snackas och grymtas mycket om det i bodarna runt om i Sverige.

Steffe Slottensjö, 63, sitter i Byggettans styrelse och är ett av affischnamnen i kampanjen Knegarpension. Förebilden är den danska så kallade Arnepensionen som innebär att den som fyllt 61 och har arbetat i 44 år, kan ta pension vid 64. Perioder med a-kassa och sjukpenning, liksom deltidsarbete och föräldraledighet räknas fullt ut, för att inte missgynna kvinnliga arbetare.

Arnepensionen är uppkallad efter 60-årige bryggeriarbetaren Arne Juhl, som insåg att han inte skulle orka arbeta till 67 års ålder. Arnepensionen blir verklighet i Danmark nästa år, sedan den röstats igenom i folketinget.

– Många börjar ju jobba tidigt, ibland redan efter grundskolan. För dem skulle det systemet vara väldigt bra, säger Steffe Slottensjö till Proletären.

Men i Sverige vill politikerna istället att människor ska arbeta längre. Ett beslut fattat i pensionsgruppen, där två partier, V och SD, är utestängda och där alla beslut tas bakom lyckta dörrar.

Gruppen består av de partier som skapade det svenska pensionssystem som håller på att falla samman. Ordförande i gruppen är socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) som nu lägger fram förslaget om att det ska bli lättare att få sjukersättning, det som förr kallades förtidspension, för dem som fyllt 60, och inte kommer att orka arbeta fram till 65.

– Sjukersättning är ju förbannat bra och behövs. Jag känner många som tvingas ta ut pensionen i förtid. De får leva på skitpengar, helt enkelt. Men det finns väl inga stora höjningar i det där… det kommer inte att göra någon större skillnad ekonomiskt. Pensionerna måste höjas generellt. Det är för magert. Alla de här socialförsäkringssystemen vi har, från a-kassa och framåt, är för dåliga. Väldigt få klarar sig på de pengarna.

– Det är bra att man börjar göra något åt det, men jag ställer mig inte och hurrar. Man lovar jävligt runt och sedan håller man väl ganska tunt. Som vanligt, tror Steffe Slottensjö.

Byggnads kräver att även sjukskrivna och utförsäkrade ska få en pensionsavsättning på 100 procent, samma som de som arbetar. Enligt Katalys en kostnad för staten på måttliga 13 miljarder, men pensionsekonomiskt väldigt viktigt för en utsliten arbetare.

Avsättningen ska höjas från 18,5 till 20 procent och inte påverka lönerna, utan betalas av arbetsgivarna. Byggnads vill också att arbetsprövningen för sjukskrivna arbetare ska ändras, så att det blir lättare att få ersättning från Försäkringskassan istället för a-kassa eller tidig pension. 

Steffe Slottensjö menar att dribblandet med pensionsfrågan är en farlig politik.

– Det förstör tilltron till staten som garant för välfärden och mellan politikerna och vanligt folk. Det märker jag inte minst bland de yngre på byggena. Det går åt helvete när folk misstror politiken. Vilken lösningen blir då, det ser vi redan…