Petter Stordalen kräver lagändring för sin otillåtna affärsidé
Efter en dom i Högsta domstolen är marknaden hotad för bulvanföretag som hyr ut lägenheter i andra hand till ockerpriser. En av de fastighetsägare som nu vill ändra lagen är hotellmagnaten Petter Stordalen.
Problemet med att bulvanföretag hyr ut lägenheter för ockerpriser till privatpersoner växer.
Ett av de största företagen som ägnar sig åt denna otillåtna verksamhet är den hyllade hotellmagnaten Petter Stordalens bolag Företagsbostäder Sverige AB – som de senaste tre åren tagit emot cirka 1,2 miljoner skattekronor i form av pandemistöd.
– Genom att bedriva den här typen av verksamhet så minskar man antalet hyreslägenheter som finns till för det allmänna beståndet. Man skapar uttryckligen en bostadsbrist på den lagliga hyresmarknaden, säger Adam Wais, grundare av företaget Urban Rights vars affärsidé är att stämma de olagliga bulvanföretagen, till Proletären.
Den 12 juli i år bytte multiarenan i Solna namn till Strawberry arena, efter att Peter Stordalen betalat cirka 100 miljoner kronor till dess ägare – Fabege och Svenska fotbollsförbundet.
– Jag tycker det är häpnadsväckande att både Fabege och Svenska Fotbollsförbundet godkänner ett namnbyte till Strawberry utan att ens titta på vad som ingår Stordalens koncern. Namnbytet gjordes till och med efter domen i Högsta domstolen.
Den dom som Adam Wais refererar till är från det ärende som han själv drev ända upp till Högsta domstolen i december 2022, och fick rätt i. Han hyrde då en lägenhet av ett mellanhandsbolag för 23.000 kronor i månaden, när lägenheten egentligen kostade knappt hälften så mycket. Mellanhanden blev återbetalningsskyldig till Adam Wais, som också fick ett förstahandskontrakt.
Motparten i HD var företaget Logitjänst Forenom AB, som tillsammans med Petter Stordalens bulvanföretag och fem andra bolag startat lobbyorganisationen Företagsbostadsbolagen (FBB).
– Företagsbostadsbolagen försöker se ut som att de är seriösa, men då ska man komma ihåg att ett av företagen inom FBB är Forenom AB, som var min motpart i HD, säger Adam Wais.
– Många tror att detta är ett storstadsfenomen men problemen finns överallt i Sverige. Och ett stort problem är att många av de som drabbas inte ens är medlemmar i Hyresgästföreningen.
Enligt FBB behövs deras verksamheter för att ”attrahera utländsk kompetens”. Svenska techbolag, argumenterar FBB sin hemsida, riskerar annars att få brist på personal och lösningen är just deras typ av verksamhet.
Efter domen i HD kräver FBB och dess mellanhandsbolag en lagändring så att de inte längre riskerar att bli återbetalningsskyldiga om de hyr ut till ockerpriser. De vill inte heller att hyresgästen ska ha besittningsrätt, alltså rätt till ett förstahandskontrakt på lägenheten för den som bott i lägenheten i minst två år och inte haft giltigt skäl att bli uppsagd.
FBB menar att deras lagändring enbart ska gälla för uthyrning till företag, men mycket tyder på att en stor del av lägenheterna som påstås hyras ut till företag ändå hyrs ut till privatpersoner (se artikel intill).
För att få igenom kravet på en lagändring uppvaktar FBB nu både riksdagspartiet och riksdagsledamöter. Senast under sommaren 2024 anordnade FBB ett seminarium under Almedalsveckan där Timbro medverkade. Med i panelen fanns också Mikael Eskilandersson (SD), vice ordförande i riksdagens civilutskott, samt riksdagsledamoten David Josefsson (M).
Det finns mycket pengar i omlopp på marknaden för bulvanföretagen. FBB:s ordförande, Niclas Blåklinth, äger själv mellanhandsbolaget Be Resident, som förra året omsatte över 100 miljoner kronor.
– Jag kan tycka det är märkligt att FBB är så öppna med att man sysslar med en otillåten verksamhet och att de riskerar att gå i konkurs på grund av domen i HD, säger Adam Wais och fortsätter:
– Vill man få till en lagändring… Visst, det kan man självklart lobba för. Men fram till dess måste man förhålla sig till reglerna som finns på marknaden. Det är inte rättvist att människor ska behöva betala ockerhyror för sitt boende.
Strax efter att juristerna i HD meddelade sin dom – då det stod klart att mellanhandsbolag inte har rätt att hyra ut till ockerhyror och att hyresgästerna har rätt till ett förstahandskontrakt – startade Adam Wais företaget Urban Rights.
Enligt Adam Wais har Urban Rights trätt in i ett vakuum på marknaden där få aktörer granskar hyresmarknaden med mellanhandsbolagen. Affärsidén går ut på att driva rättsfall med hyresgäster som hyrt i andra hand av mellanhänder, och Urban Rights tar ut en kommission om hyresgästen vinner.
Då får ni också betalt med pengar som hyresgästen inte borde behövt betala till att börja med – hur ställer ni er till det?
– Pengarna vi får från hyresgästen är en del av det som han eller hon redan betalat till mellanhanden. Vi driver ett företag och måste också betala räkningar. Om vi förlorar får vi ingenting, säger Adam Wais.
– Sedan driver vi nästan alltid ytterligare en rättsprocess som handlar om besittningsrätten och ett förstahandskontrakt för hyresgästen. Även här måste vi stå för advokatkostnaderna om vi förlorar, medan hyresgästen inte behöver betala oss något. Vi har försökt hitta ett bra sätt som gör att hyresgästen aldrig behöver betala oss ur egen ficka.