Hoppa till huvudinnehåll

Politisk strejk i Finland

200.000 lade ner arbetet i protest mot försämringar för arbetslösa.

Demonstrationen i Helsingfors samlade tusentals.
Sergei Julle

På fredagen uppmanade Finlands Fackförbunds Centralorganisation (FFC) till demonstration mot de försämringar för arbetslösas villkor som finska riksdagen beslutat om i december 2017.  En demonstration på Senatstorget i Helsingfors samlade tusentals människor. Transportfacket ATK och närstående fackförbund höjde nivån och enligt FCC gick 200.000 anställda ut i politisk strejk samma dag.

Upprinnelsen till dessa stridsåtgärder från facket är den så kallade aktiveringsmodellen som klubbades igenom i finska riksdagen den 19 december. Detta beslut kom först i skymundan av den debatt som förts i Finland om den nya alkohollagen.

Under mellandagarna startade en helsingforsare ett medborgarinitiativ mot modellen och samlade fort ihop tusentals namn. Folket och media fick därmed upp ögonen ordentligt för aktiveringsmodellen som bland annat vill skapa en större marknad för snuttjobb där arbetslösa blir tvungna att ta emot kortvariga anställningar. Snuttjobb som kommer att påverka även den ordinarie arbetskraftens situation.

I slutändan handlar det givetvis om att ytterligare stärka arbetarköparnas ställning på arbetsmarknaden.

Finlands kommunistparti (SKP) kallar aktiveringsmodellen för den mest skandalösa försämringen i välfärden hittills. De menar att den innebär nya bestraffningar mot arbetslösa som tvingas att utföra jobb gratis.