Hoppa till huvudinnehåll

”Prisökningarna slår hårt mot oss med små marginaler”

Vi hör ofta om villaägarnas ökade kostnader, med stigande räntor och elpriser. Men för de med små marginaler slår alla prisökningar hårt. Proletären har träffat Ann-Sofi Pettersson, fattigpensionär som nyligen behövde förnya sitt elavtal. 

Ann-Sofi Pettersson håller koll på alla utgifter.
Alfredo Teran Öman

På en lummig gård i Majorna i Göteborg, tre trappor upp i ett landshövdingehus, bor Ann-Sofi Pettersson. Hon är en aktiv pensionär sedan tio år tillbaka. Jag möter henne i farten, mellan städning vid kolonistugan och extrajobb på Friskis & Svettis. 

– Jag jobbar där en gång i veckan för att få träningskort. Jag städar golv och tvättar handdukar och på så sätt kan jag spara in 3.500 kronor om året. 

Ann-Sofi lever, som många äldre kvinnor i vårt land, på en låg pension. Hon är ordentlig med ekonomin, håller koll på kvitton och går igenom kostnaderna varje månad. Men marginalerna är små, det blir över någon hundralapp i månaden.

Hon fick nyligen en ökning på 600 kronor i samband med regeringens extra pensionstillägg, men det åts snabbt upp av inflationen. Hon berättar om sin situation, utan självömkan.

Före pensionen arbetade Ann-Sofi som sjuksköterska på ett center för strokedrabbade. Men verksamheten lades ner och hon blev omplacerad att jobba på sjukhus. Då var hon 62 år gammal och hon klarade inte av stressen som sjukhuset innebar. 

– Jag kunde inte ta hand om 30 patienter själv, jag ville bli omplacerad – men det kunde inte Sahlgrenska erbjuda så jag fick gå. 

De sista åren gick hon på Arbetsförmedlingen. Det, tillsammans med arbetstiden som föll bort under småbarnsåren, drog ner hennes pension. 

– Men det finns många som har det sämre än jag, så det gäller att vara glad för det man har och det är jag verkligen. Men pensionerna borde höjas och den som är hemma med barnen borde kompenseras för bortfallet. 

Den senaste tidens prisökningar märks av. Inflationen mätt i KPIF uppgick i augusti till nio procent. Enligt Riksbankens senaste prognos kan den gå upp till elva procent i slutet av året. 

Och Ann-Sofi märker av att allt blir dyrare: frisören, kläder och livsmedel.

– Varje gång man går och handlar har de höjt priserna med några kronor hit och några kronor dit. Jag brukar gå till olika affärer och kolla efter extrapriser och var olika produkter är billigast. 

Hon tycker att sådant som behövs ofta ökar mest i pris, som mjölkprodukter och grönsaker – men också bröd, mjöl och toapapper. 

– Det verkar som att butikerna höjer priserna när de märker att folk köper mycket av en viss vara, och när folk går över till något annat – så höjer de priserna på det. 

På nyheterna hörs nästan dagligen skräckhistorier om villaägare som får tiotusentals kronor i höjda elräkningar. Ann-Sofi bor i hyreslägenhet. Hon har ingen direktverkande el eller tvättmaskin.

Men nu behöver hon förnya sitt elavtal, och priset per kilowattimme från Göteborgs Energi är nu över tio gånger så högt som när hon skrev avtal senast. Från 30 öre till 450 öre. Det innebär några hundralappar mer i månaden.

Därför är elen så j***a dyr

– Jag har ju läst om andra som får 50.000 kronor mer i elkostnader, det blir tufft för många. Men för oss med små marginaler gör några hundralappar dyrare elräkning i månaden stor skillnad.

Och det är svårt för de som bor i lägenhet att minska sin förbrukning för att spara in på prisökningen, eftersom man oftast bara har de grundläggande elförbrukande apparaterna som kylskåp, spis och tv. 

– Tur att vi har gemensam tvättstuga i alla fall, det är jag tacksam för. Men det pratas om att vi snart kommer få betala för varmvatten. 

Familjebostäder, det kommunala fastighetsbolag som Ann-Sofi hyr sin lägenhet av, håller successivt på att införa så kallad individuell mätning och debitering för varmvatten, i sitt hyresbestånd. Det innebär att fastighetsägaren installerar en varmvattenmätare och tar betalt för det varmvatten som hyresgästen förbrukar – men det har ännu inte nått lägenheten i Majorna. 

Vad tycker du regeringen borde göra?

– När det gäller elen så tycker jag att Sverige borde sälja den inom landet först och sedan sälja det som blir över till andra länder. När det gäller maten så borde man införa ett prisstopp på sådana varor som alla behöver. Affärerna kan ju inte hålla på och höja hur mycket som helst, men just nu känns det som det inte finns någon gräns.