Hoppa till huvudinnehåll

Pristak eller nationalisering?

Labours ledare Keir Starmer vill subventionera men inte återförstatliga Storbritanniens energijättar.

Keir Starmer går emot partikongressen om att återförstatliga de privatiserade energibolagen.
Rwendland

Enligt en färsk undersökning vill en klar majoritet av britterna återförstatliga landets energiföretag. Även drygt tre av fem konservativa väljare vill att energiföretagen ska vara i offentlig ägo, visar enkäten som är gjord av kampanjgruppen We Own It.

4.300 britter har fått svara på om de vill att vatten, energi, järnvägen, posten, busstrafiken och sjukvården ska ägas offentligt eller privat, i undersökningen som kommer mitt i en het debatt om inte minst energipriserna och el- och gasräkningen.

I ljuset av de skenande energipriserna pressas den konservativa regeringen på åtgärder som hjälper hushållen, när årskonsumtionen av el och gas beräknas kunna stiga till omkring 5.000 pund (cirka 62.000 svenska kronor) i mars nästa år.

Hittills har Liz Truss, som är favorit till att ta över som premiärminister och Toryledare efter Boris Johnson, inte kommit med mer lindring till hushållen än en föreslagen skattesänkning som enligt Daily Mirror skulle innebära att arbetare som tjänar minimilönen på 9,50 pund i timmen (118 kronor) får en sänkning på räkningen med 59 pund om året.

Då är Labourledaren Keir Starmer, som står långt till höger om sin företrädare Jeremy Corbyn, mer frikostig – och inte minst gentemot energikapitalet. Starmer föreslår att frysa dagens pristak på 1.971 pund om året (24.440 kronor) ett halvår från oktober till mars nästa år, vilket alltså skulle kunna komma att spara en familj motsvarande 3.000 pund om året.

Men Starmers lösning på vad han benämner som en nationell kris innebär att helt enkelt ge mellanskillnaden, hissnande 29 miljarder pund (359 miljarder kronor), till energibolagen för att de ska låta bli att höja priserna för konsumenterna.

Starmer fortsätter därmed att gå emot Labours egen kongress, som förra året med stor majoritet ställde sig bakom en åternationalisering av energimarknaden. Ett krav som även förs fram av flera stora fackförbund, liksom centralorganisationen TUC.

Ian Lavery, som var partiordförande när Labour leddes av Corbyn, är en av alla som vill se ett återförstatligande.

– Om det kommer att kosta oss miljarder att ta oss genom de närmsta månaderna borde vi väl istället ta möjligheten att återta den här servicen i statlig ägo. Du kan inte kontrollera vad du inte äger. Nog är nog, folk måste sättas före profiten, säger Lavery till Morning Star.

Fackförbundet Unites ordförande Sharon Graham vill också se mer från Starmer.

– Att sälja ut vår energisektor till privata profitörer har slutat i tårar, säger Graham till samma tidning och påpekar att samtidigt som energipriserna beräknas chockhöjas ytterligare gjorde petroleumbolaget BP en vinst på 7 miljarder pund för det andra kvartalet i år.

– De här siffrorna bevisar att den brittiska ekonomin inte fungerar för arbetare och deras familjer. Storbritanniens verkliga kris är inte stigande priser, det är en epidemi av ohämmat profiterande.