Hoppa till huvudinnehåll

Protester mot att Ikea sparkar förtroendevald

När en förtroendevald på Ikea i Glasgow berättade om företagets planer på att försämra sjukersättningen fick han sparken.

Arbetskamrater och flera fackförbund kräver att Richie Venton får jobbet tillbaka.

Richie Venton, fackligt förtroendevald för USDAW, som organiserar lagerarbetare och butiksanställda i Storbritannien, har avskedats av Ikea för att ha uppmärksammat företagets försämringar av sjukersättningen. 

Utanför Ikea i Glasgow, Skottland, protesterar flera fackförbund och arbetskamrater till Richie Venton mot företagets attacker på sjukersättningen och Richie Ventons avsked. Richie Venton avslöjade företagets planerade försämringar på sjukersättningen för sina kollegor innan cheferna offentliggjort det. Ikea Glasgow svarade med att sparka Richie Venton, som arbetat på företaget i 12 år, för att ha ”läckt konfidentiella uppgifter”. 

Förändringarna i sjukersättning, som genomfördes den 1 september, innebär att den som varit frånvarande mer än två gånger på ett år endast ska få den lagstadgade minimisjukersättningen på 95 pund i veckan (cirka 1.100 kronor).

Bryan Garvey, fackligt förtroendevald för Strathclyde University and College Union (UCU) i Glasgow, säger till Glasgow Live att detta är fackföreningsfientliga attacker när de är som värst. 

– De trakasserar en man som hade kurage att ställa upp för sina arbetskollegors säkerhet. Besluten måste dras tillbaka. Richie Venton måste få tillbaka sin anställning och Ikea ska betala full sjuklön till alla arbetare som är sjuka.

Utanför möbelvaruhuset ses plakat från järnvägs-, hamn- och transportfack till stöd för Richie Venton och arbetarna på IKEA Glasgow. Fackförbunden uppmanar Ikeas kunder att bojkotta företaget tills besluten dragits tillbaka. 

Chris Stephens, parlamentsledamot för Scottish National Party (SNP), har i en motion till det brittiska parlamentet, med stöd av ytterligare 25 parlamentsledamöter, krävt Richie Ventons återanställning.

Samtidigt har arbetarna på Ikea Glasgow i ett gemensamt uttalande uppmanat fackförbundet USDAW att agera om inte Richie Venton får jobbet tillbaka och förändringarna i sjuklönen slopas.

– Om inte det genomförs omedelbart, kallar vi på USDAW att organisera alla möjliga stridsåtgärder mot företaget, inklusive rättsliga, och rösta för strejk.

IKEA Glasgow har avböjt att uttala sig till media med ursäkten att de inte kommenterar individuella fall rörande arbetarna.