Hoppa till huvudinnehåll

Rebellmamma tar strid för barnens framtid

Klimataktivistgruppen Rebellmammorna planerar aktioner under veckans Global Week of Action. ”Jag tror Rebellmammorna är en rörelse som många kan ta till sig och identifiera sig med”, menar rebellmamman Johanna Pontén.

Johanna Pontén tror att Rebellmammorna är en rörelse som många kan ta till sig och identifiera sig med.
Rebellmammorna/Privat Montage: Proletären

– Jag vill visa mina barn att jag tänker göra vad jag kan för att stå upp för dem och deras rätt till en dräglig framtid.

Det säger Johanna Pontén, skolkurator i Jönköping och aktiv i flera klimatgrupper så som Fridays for Future, Rebellmammor och Teachers Rebellion. Under Global Week of Action deltar hon i en aktion vid Skolverket, organiserad av Teachers Rebellion, där de bland annat kräver fortbildning för lärare om klimatfrågan och ett ”klimatlyft” i skolan.

– Jag har alltid känt en oro för hur vi förstör planeten. När jag blev fyrabarnsmor samtidigt som larmrapporterna duggade allt tätare och den politiska viljan saknades, tog jag klivet att bli aktiv.

Rebellmammorna bildades förra sommaren och Johanna Pontén anslöt när de var tolv personer. Idag är fler än 4.500 anslutna i Sverige och rebellmammor dyker nu upp på många ställen i världen. I veckan kommer rebellmammor att agera i bland annat Helsingfors, Buenos Aires, Berlin, Los Angeles och Lusaka. För att bara nämna några platser.

– Jag tror Rebellmammorna är en rörelse som många kan ta till sig och identifiera sig med. Aktionerna är enkla, mycket fredliga men ändå känslomässigt störande. Vem vill inte kämpa för sina barns, barnbarns eller syskonbarns framtid?

Privat
Johanna Pontén

När jag läser om Rebellmammorna så är det inte så mycket konkreta, politiska krav. Vad tänker du om det?
– Jag tror att det är viktigare att vi når ut brett och engagerar många än att vi nischar oss mot specifika frågor. Dock tycker jag att det är mycket viktigt att hela klimatrörelsen fokuserar på fossilindustrin som ju utan tvekan är det som är orsaken till klimatkrisen. Vi behöver avveckla vårt beroende av fossila bränslen i rask takt.

– I Jönköping planeras för en cykeldemonstration senare i höst och då kan vi lyfta frågan om den dyra kollektivtrafiken. Så de konkreta dagsfrågorna finns också med, menar Johanna Pontén.

Johanna Pontén berättar att aktionen på Skolverket kommer att innehålla flera konkreta krav. Som till exempel att fortbilda alla lärare under ett ”hållbarhetslyft/klimatlyft” likt det som gjorts med läslyft och mattelyft.

– Vi kräver också utbildning av elevhälsoteam kring elevers psykiska mående kopplat till den klimatkris som vi befinner oss i.

Även klimaträttvisa är oerhört viktigt att lyfta menar Johanna Pontén.

– Vi i det globala nord måste en gång för alla inse att allt hänger ihop och att vår överkonsumtion även kommer att drabba oss hårt till slut. Jag blir oerhört beklämd när jag tänker på hur vårt levnadssätt redan orsakar svåra klimatkatastrofer i det globala syd. Det är vi i den rika delen av världen som måste gå före i omställningen samt städa upp efter oss.

Vad kan klimatrörelsen göra för att nå ut bredare?
– Jag tror och hoppas att Rebellmammorna kan nå ut brett när jag ser tillbaka på hur vi stadigt vuxit hittills. Media har ju i princip slutat att rapportera om fredagsstrejker för klimatet, en del tappar kanske sugen då, medan andra tar klivet in i civil olydnad istället då detta får större uppmärksamhet. Jag har själv inte utövat civil olydnad men jag förstår att desperationen ökar inom rörelsen när klimatpolitiken till och med går baklänges trots det allvarliga läget. 

En stor klimatbov är militären. Nu rustas det för fullt i världen och i Sverige. Tycker du att klimatrörelsen, i samarbete med fredsrörelser, ska ta upp de frågorna?
– Svårt att säga. Men det instabila världsläget påverkas i stor utsträckning av vårt beroende av olja och fossilgas. Fossila bränslen finansierar de flesta diktaturer och krig. Så allt hänger ju ihop. Vi bör kroka arm med alla som vill kämpa för vår planet. Vi har bara ett hem och det kan vi inte elda upp.