Lås upp hela webbplatsen

Region Stockholm uppmanade 1177 att hänvisa patienter till Kry

När trycket på 1177 ökade i mars 2020 beslutade den regionala sjukvårdsledningen i Stockholm att samhällstjänsten skulle lotsa samtal vidare till nätläkaren Kry.
Fotograf: 1177 Vårdguiden
Publicerad 29 januari 2021 kl 08.44

I början av 2020 var trycket på 1177 enormt på grund av coronapandemin. Företaget Medhelp, som driver 1177 på uppdrag av Region Stockholm, tvingades bland annat hyra in 175 extra sjuksköterskor för att telefontiderna inte skulle skjuta i höjden.

Dagens Nyheter har nyligen avslöjat att Region Stockholm under samma period beslutade att Medhelp skulle omdirigera vissa samtal till nätläkaren Kry.

– Det var inte på vårt initiativ. Utan det var regionen som bjöd oss till ett möte där vi fick direktiv om att sjuksköterskan skulle hänvisa till Kry när det var lämpligt och att vi skulle göra en triagering dit, säger Tobias Ekros, vd på Medhelp, till DN.

Beslutet togs av den regionala sjukvårdsledningen. På frågan om varför bara Kry fick samtal dirigerade till sig svarar Christoffer Bernsköld, enhetschef för allmänmedicin, att det handlade om att hitta en snabb lösning. Regionen gjorde därför ett undantag i sitt befintliga avtal och uppmanade 1177 att lotsa samtal till Kry.

Enligt DN hänvisades 1.827 samtal till Kry, vilket gav nätläkaren över 600.000 kronor i intäkter.

För två veckor sedan tillkännagav Kry att de köper upp Medhelp för att ta över driften av 1177 i Region Stockholm. Beslutet är hårt kritiserat för att skapa en jävsituation.

– Vi har sett hur Kry agerat tidigare och man håller sig hela tiden på gränsen för vad som är okej. Av erfarenhet är det svårt att föreställa sig hur olika jävsituationer kommer se ut. Men tror man att det går att avtala bort riskerna är man naiv, sa Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, då till Proletären, och underströk risken för att Kry skickar patienter till sina egna vårdcentraler.

Krys köp av Medhelp måste godkännas av hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm. Men med tanke på det blågröna styrets ställning i frågan kommer köpet sannolikt att gå igenom.

– Det finns inget som helst utrymme för någon som bedriver sjukvårdsrådgivning i Sverige, varken i Stockholm eller andra regioner, att favorisera eller särbehandla någon vårdgivare, säger Daniel Forslund (L), ordförande i innovations- och utvecklingsutskottet till DN.

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: