Hoppa till huvudinnehåll

Rödgröna nedskärningar i Göteborg

Trots miljardbelopp på hög ska 400 anställda bort inom förskolan och skolan i Göteborg. Och det är inte första nedskärningen i Vänsterpartiets, Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget.

Stora förskolenedskärningar är att vänta.
Artur Szandrowski

Det väntas nedskärningar i välfärden i Göteborg. Trots de rödgrönas vallöften blir personalen färre och barngrupperna större när 400 anställda ska bort, rapporterar Göteborgsposten.

Sedan valet förra året har Göteborg ett rödgrönt styre. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Göteborg gick till val på stoppa nedskärningarna i välfärden.

– Vi sätter nu punkt för ett par mörka blå år som varit. Välfärden har under flera år tvingats till nedskärningar samtidigt som skattepengar lagts på hög. Joakim von Anka-politiken slängs på sophögen, sa Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet, när de rödgröna presenterade sin budget inför 2023.

2020 gick Göteborgs stad med överskott på 3,3 miljarder kronor, 2021 med 5,4 miljarder och 2022 på 3,7 miljarder. Göteborgs stad har pengar som lagts på hög som reserv för sämre tider, det som Daniel Bernmar i citatet kallade för Joakim von Anka-politik.

Det finns inga officiella siffror över hur stort underskottet i nämnderna är, men enligt Pär Gustafsson (L), andre vice ordförande i utbildningsnämnden, fattas det 30-40 miljoner kronor i skolorna. Kommunstyrelsens ordförande, Jonas Attenius, skyller på regeringen och säger i Göteborgsposten att kommunen inte kan kompensera för bristande statsbidrag.

– Kommunen har de senaste åren gått med rejält överskott. Det finns pengar i kassan. Bara för ett halvår sedan var det socialdemokrater som satt i regeringen och det var inte så att inflationen började efter det, säger Tor Härnqvist, ordförande i Kommunistiska partiet Göteborg. 

Det är inte första nedskärningen i Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiets gemensamma budget. Det har redan riktats ett sparkrav mot Kulturnämnden, som klubbat igenom nedskärningar på 28 miljoner kronor. Bland annat ska medieinköp minska med sex miljoner kronor, vilket innebär att biblioteken i Göteborg knappt kommer kunna köpa in några nya böcker under året.

– Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har sagt att de ska ta ansvar för välfärden och nu ser vi hur det ansvaret hanteras. Det lät annorlunda före valet, men nu viner budgetpiskan, säger Tor Härnqvist.

Proletären har sökt företrädare för V och S för en kommentar.