S-gräsrot: ”Ett stort svek”
– Det är djupt beklagligt ur demokratisk synvinkel och ett stort svek att vi överger alliansfriheten, säger socialdemokraten Lasse Taube från Göteborg.
Så var det klubbat. I söndags beslutade Socialdemokraternas partistyrelse att S vill att Sverige ska gå med i Nato, och i måndags tog den socialdemokratiska regeringen beslutet att Sverige ska ansöka om medlemskap.
Det sker efter bara några veckor av intern ”säkerhetspolitisk dialog” för att förankra att Socialdemokraterna bryter med såväl 200 år av svensk alliansfrihet som med kongressbeslutet förra året.
I den ”dialogen” deltog Lasse Taube, från Linnéstadens S-förening i Göteborg. Men han är inte överens med partiledningens beskrivning.
– Det vittnar om dålig språkkunskap i så fall, att man inte vet vad ordet betyder. Det var en monolog. Några som pratade till folket, och så fick folket hålla käft.
Lasse Taube satt med i ett 57 minuter långt digitalt möte, där 1.500 deltagare fick lyssna på den nuvarande och förra utrikesministern, Ann Linde och Margot Wallström, utan att kunna begära ordet. Istället lästes det upp några oförargliga frågor från anonyma röster som presenterades med förnamn.
– ”Sven tyckte det här”, och ”Oskar hade ställt den frågan”. Men det var inga kritiska frågeställningar. Det var styrt och djupt beklagligt ur interndemokratisk synvinkel, säger han till Proletären.
Lasse Taube, som av mer ideologiska än religiösa skäl också är medlem i föreningen Socialdemokrater för tro och solidaritet, som tagit klar ställning mot Nato, var även på lokalmötet i Göteborg med omkring 200 personer.
– Där fanns röster både för och emot själva anslutningen. Men en sak var väldigt tydlig, att alla ville ha mer tid på sig och att det inte skulle fattas ett beslut nu, bara några månader innan vi ska välja en ny riksdag.
Han ser partiet som delat i tre nu, mellan de som tycker beslutet är bra, de som tycker det är katastrof och de som helt enkelt väljer att följa vad partiledningen sagt.
– Och vad de tycker vet man inte riktigt, eftersom de inte har blivit tillfrågade ordentligt. Framför allt har de inte fått en chans att sätta sig in i frågan. Man vågar ju inte heller gå ut och fråga folket i val.
Som många gamla besvikna trotjänare i S kommer han ändå ge partiet ytterligare en chans att bättra sig. Men det kan bli lurigt med dörrknackningen inför valet.
– Det blir svårt för mig som socialdemokrat att förklara att vi ena dagen säger att vår utrikespolitik bestämmer vi själva, och nästa dag går vi ut och gör stort nummer av att vi måste göra som Finland bestämmer sig för.
Likaså i det mer privata umgänget.
– Mina vänner är inte idioter, jag kan inte komma och säga det här till dem som inte redan är frälsta. Vi har ju kongressbeslut som sa blankt nej till detta.
Vad tänker du själv om att Sverige ska gå med i Nato?
– Det strider mot allt jag tror på, jag är en varm tillskyndare av vår alliansfrihet. Det har för mig varit varit en fundamental fråga när det gäller socialdemokratisk politik.
– Det är ett stort svek att vi överger den linjen. Vi bidrar till att trappa upp oron i vårt närområde, i Östersjön. Jag kan inte se att det kommer något positivt ur detta.