Hoppa till huvudinnehåll

Seger för studenterna: Barcelonas universitet inför total bojkott av Israel

En våg av studentprotester mot Israels folkmord har spridits över världen – från USA, till Spanien och Sverige. Efter tältockupationen på universitetet i Barcelona har läroverkets ledning gått med på att avsluta allt samarbete med Israel. "Hoppas vår kamp kan inspirera andra", säger en av studenterna till Proletären.

De senaste veckorna har Universitat de Barcelona tagits över av palestinasolidaritet.
Proletären

Det råder god stämning i tältlägret som tagit över den lummiga innergården på Barcelonas universitet. Nu är de på väg att packa ihop – för kvällen före Proletären besöker lägret gav universitetsledningen vika för kraven på bojkott.

– Det är en klar seger för vår rörelse, säger Marc del Alcázar, universitetsanställd och medlem i Universitats amb Palestina, samtidigt som han packar ner sina saker från lägret.

– Det visar på vilken kraft det varit i protesterna.

Sedan den 6 maj har tält, banderoller och palestinaflaggor tagit över Universitat de Barcelona, Spaniens näst största universitet med över 60.000 studenter. Ett 50-tal tält är utspridda runt om på universitetsområdet.

Hundratals personer har deltagit i protesterna under de dryga 17 dagarna de pågått. Ockupanterna har sovit över på universitetet i turer för att kunna hålla ut längre. Som mest sov 150 personer på universitetet samtidigt, berättar Marc del Alcázar.

– Vi har haft starkt stöd från både anställda och studenter på universitetet och de som inte deltagit aktivt har bidragit ekonomiskt eller på andra sätt. Vi har inte heller fått några hot eller motprotester från sionister, det visar på ett brett stöd.

Proletären
Marc del Alcázar är nöjd över segern.

På kvällen den 22 maj beslutade universitetsledningen, med förkrossade majoritet – 28 för, fem emot och tre nedlagda röster – för att avbryta allt samarbete med Israel. Det innebär att universitet bryter sitt nuvarande samarbete med Universitetet i Tel Aviv med omedelbar verkan och säger upp alla avtal och överenskommelser med företag som har kopplingar till folkmordet.

"Inga överenskommelser kommer att upprättas med israeliska institutioner förrän förhållandena i Gazaområdet garanterar en situation av absolut fred och respekt för mänskliga rättigheter”, skriver universitetsledningen i ett pressmeddelande efter beslutet.

De ska också ställa krav på EU att avbryta forskningssamarbeten som sker med Israel och blockera israeliska institutioners deltagande i alla projekt som finansieras med europeiska medel. Samtidigt gör de klart att Barcelonas universitet "inte kommer att delta i något akademiskt eller institutionellt evenemang där israeliska universitet är involverade”. De förbinder sig också att skriftligen be Spaniens regering att avbryta allt militärt samarbete med Israel.

– Universitetet har tillmötesgått alla våra krav, så det är en stor vinst. Men vi vill inte att det tar slut här utan nu kommer vi växla upp och ställa krav mot regionstyret i Katalonien och Spaniens regering. Vi vill att de ska bryta alla relationer med Israel, ekonomiskt, kulturellt, kommersiellt och framförallt militärt. Vi menar att utan stöd från andra stater kan inte Israel fortsätta sitt folkmord, säger Marc del Alcázar.

Nyligen gick Spaniens regering ut med att de tänker erkänna Palestina, vad tänker du om det?
– Palestina har varit erkänt av en majoritet i FN under lång tid och det har inte visat sig vara någon lösning på problemet. Vi som varit med och organiserat den här tältprotesten ser inte tvåstatslösningen som ett alternativ, därför att en av staterna i en sådan lösning skulle vara en kolonial ockupationsmakt och apartheidstat. Vi ställer oss bakom ett enat, fritt och sekulärt Palestina.

Innan vi skiljs åt vill han passa på att hälsa till studenterna som protesterar i Sverige.

– Vi hälsar med kärlek till kamraterna i Sverige och skickar all solidaritet och styrka för att ni ska fortsätta framåt. Detta är en internationell kamp och vår enhet är nyckeln till att skapa en bättre framtid.

Proletären

I en annan del universitetets innergård står ett gäng studenter samlade. De är i färd med att bryta upp tältlägret.

– Vi lyckades med att universitet ska bryta alla relationer med Israel, så vi är ganska nöjda. Känslan är häftig, att vi vann! Det känns bra, säger Belula, en 22-årig student som spenderat några nätter på campus senaste veckorna.

– Och stolhet! säger hans kamrat, Lluc, som studerar lingvistik.

Studenterna har turats om att sova över och det har varit tufft. De flesta behöver varva studierna med jobb och dessutom befinner de sig i en tentamensperiod.

Proletären
Studenterna Francesca, Lluc, Belula och Amir har sovit över i omgångar på universitetsområdet. De hoppas att deras seger kan inspirera andra.

Amir, som studerar turism, har imponerats av enheten.

– Vi kommer från olika ideologier men vi har kunnat enas i den här kampen för fred och för den palestinska saken och mot folkmordet.

Barcelona är det fjärde universitet i Spanien som beslutat att bojkotta Israel. Nyligen har universiteten i Jaén, Granada och Navarra gjort samma sak. Nu hoppas studenterna att bojkotten fortsätter att sprida sig, både i Spanien och till resten av världen.

– Jag hoppas att vår kamp kan fungera som exempel för andra, att kamp lönar sig och att vi är starka tillsammans. Nu är målet att detta sprids, till fler länder och att alla studenter runt om i världen vet om att vi stödjer dem härifrån.

– De kan kontakta oss, fråga om tips eller vad som helst. Kamp lönar sig och man ska inte ge upp, säger Lluc.