Under Israels krig mot Gaza har sjukhus gång på gång blivit mål för bombningar, beskjutningar och militärräder. Världshälsoorganisation, WHO, uppskattade i början av året att det sedan oktober 2023 skett över 650 attacker mot sjukhus och vårdinrättningar. Enligt FN har fler än 1.050 sjukvårdare mördats och nära 1400 skadats. Utöver detta så har hundratals fängslats och kidnappats av den israeliska armén.
al-Awdasjukhuset i Jabalia är ett av de sista fullt fungerande sjukhusen i norra Gaza. En sista livlina för befolkningen i norra Gaza.
– För oss står namnet al-Awda [som betyder återvändande] för att vi står fast mot alla odds. Vi kommer aldrig att lämna vårt folk. Det är på grund av detta som ockupationsstyrkorna aldrig kan acceptera al-Awdas existens, säger sjukhusdirektör Mohammed Salha till Proletären.
I området fanns en gång flera vårdinrättningar – som al-Shifa, Kamal Adwan och Indonesian Hospital. Många av dessa ligger nu i ruiner eller är övergivna efter bombningar och tvångsevakueringar.

Även al-Awdasjukhuset är hårt drabbat av Israels bombningar. Redan den 21 november 2023 förstörde israeliskt artilleri två våningar. Tre läkare dödades. Ytterligare tre ur sjukhuspersonalen samt en patient skadades allvarligt. Först nu, våren 2025, har sjukhuset lyckats återuppbygga de förstörda avdelningarna.
Den 5 december 2023 omringades sjukhuset av israeliska soldater och stridsvagnar. Krypskyttar öppnade eld mot alla som rörde sig inne i sjukhuset, två personer mördades och flera skadades.
– Vi var tvungna att mörklägga alla fönster och hålla oss borta från fönstren. Militären förstörde vattentankar och reningsfilter och blockerade alla in- och utgångar, berättar Mohammed Salha.
Två veckor senare genomförde den israeliska armén IDF räder, och alla män över 16 år på sjukhuset kroppsvisiterades. Tolv personer kidnappades. Flera av dessa sitter ännu fängslade av Israel, däribland den tidigare sjukhuschefen Ahmed Muhanna vars öde ännu är okänt. Flera av de tillfångatagna har rapporterats döda, däribland Adnan al-Burch som också var chefskirurg på al-Shifasjukhuset.
Belägringen av al-Awdasjukhuset pågick till den 22 december, men skulle komma att upprepas i maj 2024, då IDF under två veckor försökte tvångsevakuera sjukhuset.
Mohammed Salha vägrade.
– Det skulle innebära en dödsdom för våra patienter.
I samband med årets första maj-firande startar Kommunistiska Partiet en insamling till al-Awdasjukhuset. De insamlade pengarna kommer att gå till nödvändiga satsningar på sjukhuset. Mohammed Salha berättar att det framför allt är sjukhussängar de behöver. Idag har sjukhuset 2,5 patienter per säng och dag. Sjukhuset skulle också behöva bygga ut för att få plats för fler patienter.
– Vi är väldigt tacksamma för allt stöd, behoven är enorma här.
Mohammed Salha beskriver förutsättningarna för att bedriva vård i krigets Gaza. Som att de hela tiden tvingas göra undantag från Världshälsoorganisationens normer för vård.
– I Gaza gör man ingenting enligt WHO-manualen, all sjukvård handlar bara om att överleva. När vårt bedövningsmedel tog slut behövde vi uppfinna sätt och metoder för att operera utan smärtlindring. Det är inte hälsosamt.
Han fortsätter att berätta om de dilemman personalen ställs inför:
– Vi måste hela tiden avgöra när vi ska använda generatorn. Ska vi använda den i fem timmar för en operation, eller för att rena dricksvatten för 120 patienter?
al-Awda bedriver både primär- och tertiärvård, inklusive gynekologi, ortopedi, pediatrisk akutvård och urologi. Men sjukhusets roll sträcker sig långt bortom medicinsk behandling. Sjukhuset bedriver utbildningsprogram, arbetar för kvinnors rättigheter och skydd samt erbjuder kulturell utveckling.
– Många av våra kollegor har vuxit upp med al-Awda. Studerat på vårt bibliotek, haft sin praktik på sjukhuset och format sina liv genom våra projekt, berättar Mohammed Salah.
Sjukhuset bedrivs på sekulär grund och har social verksamhet för alla, oavsett religiös bakgrund. Verksamhet som är extra viktig under den pågående ockupationen.
– Vi ser det som vår uppgift att också höja medvetenheten, stärka människors kollektiva förmåga och bygga motståndskraft.
Regelbundet hävdar den israeliska ockupationsarmén att sjukhusen som bombas är ”Hamascentraler”, påståenden som ofta okritiskt spridits vidare även i svensk media. Detta har Israel använt som en förevändning för uppenbara krigsbrott.
På frågan om al-Awda är en Hamascentral skrattar Mohammed Salha. Samtidigt förklarar han att det inte är konstigt att det kan finnas vapen även på ett sjukhus.
– Vår säkerhetsavdelning är beväpnad, ja. Det är ett nödvärn mot plundrare.
Eftersom sjukhus är en av få platser i Gaza där det finns elektricitet, vatten och faciliteter, händer det även att medlemmar ur det palestinska motståndet är på plats för att till exempel prata med journalister.
Den 15 oktober 2024 belägrades sjukhuset än en gång. Norra Gaza isolerades från Gaza City och ingenting får komma in. Ingen mat. Ingen medicin. Inget bränsle.
För att driva sjukhusets generatorer ett dygn krävs 900 liter diesel. Mohammed Salha och hans kollegor hade den 15 oktober endast 8.000 liter, utan vetskap om hur länge man skulle isoleras den här gången.
Belägringen skulle pågå ända tills vapenvilan trädde i kraft den 19 januari – 106 dagar. Först på den 103:e dagen släppte Israel in WHO som kunde fylla på bränsleförråden.
När vi pratar har Israel brutit vapenvilan och bombat ihjäl flera hundra personer på några dagar. Bara dagar tidigare har en massgrav upptäckts i Rafah, där 15 sjukvårdare som avrättats av israeliska styrkor begravts. De hade ryckt ut i ambulanser för att undsätta beskjutna kollegor när de mördades av den israeliska armén.
Mohammed Salha tror inte att Israel vill ha fred överhuvudtaget.
– Om ett eldupphör skulle genomföras och om Netanyahu skulle ge upp skulle hans regering falla. Den politiska situationen är sådan att Israel kommer att komma tillbaka och föra kriget till sitt slut. De kommer att bomba och bomba och bomba. Kriget kommer inte upphöra.
Men ännu står al-Awda-sjukhuset kvar.
– Sjukhusen är det palestinska folkets moraliska motstånd. Så länge sjukhusen lever, lever motståndet. Om det inte finns något al-Awda finns det inget folk, säger Mohammed Salha med självklarhet i rösten.