Hoppa till huvudinnehåll

Skarp kritik mot att Kry tar över 1177 i Stockholm

Nätläkaren Kry har meddelat att de köper upp Medhelps dotterbolag Vårdtjänster som idag driver 1177 Vårdguiden i Region Stockholm. ”Väldigt svårt att kontrollera om Kry bara tar de enkla patienterna”, menar Ylva Sandström, ordförande för distriktsläkarföreningen i Stockholm.

Region Stockholm är idag ensam om att sälja ut verksamheten för 1177. Samtliga andra regioner har valt att driva den i egen regi.
Artur Szandrowski

Nätläkaren Kry köper Medhelps dotterbolag Vårdtjänster som driver 1177 Vårdguiden i Region Stockholm. Detta meddelade Kry i ett pressmeddelande i måndags.

I dagsläget arbetar cirka 200 sjuksköterskor på 1177 och svarar på frågor om sjukdomar via telefon och chatt. Enligt avtalet mellan Region Stockholm och Medhelp är en av 1177:s huvuduppgifter att ”vägleda patienten inom Region Stockholms vårdutbud”.

Privat
Ylva Sandström, ordförande för distriktsläkarföreningen i Stockholm

Eftersom Kry driver egna vårdcentraler i Stockholm, men också vårdkontakter via sin app, så kan detta leda till en jävsituation, menar Ylva Sandström, ordförande för distriktsläkarföreningen i Stockholm.

– Kritiken mot Kry har tidigare varit att man ägnar sig åt så kallat cherrypicking, att man tar de enkla patienterna. Detta skulle man kunna systematisera via 1177.

– Låt säga att 1177 uppmanar dig att ta kontakt med en läkare. Då kan man hänvisa de enkla samtalen till sin egen app och skicka de komplicerade till en annan vårdcentral. Och allt det här kommer bli väldigt svårt att kontrollera, säger Ylva Sandström.

Kry hävdar å sin sida att förmedlingen av vårdkontakter via 1177 kommer ske via närhetsprincipen.

– Avseende andra vårdnivåer som till exempel närakut eller akutmottagning så utgår sjuksköterskan (på 1177) från invånarens geografiska position. Sjuksköterskan kan med andra ord inte premiera någon vårdgivare före någon annan gällande hänvisningar, sa Krys presschef, Jonas Beltrame-Linné, till TT.

Frågan om jäv kommer i slutändan att avgöras av Region Stockholm. Enligt avtalet måste nämligen ett ägarbyte av bolaget som driver 1177 godkännas av hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

– 1177 är en samhällsviktig tjänst och vi kommer att titta på den ekonomisk stabiliteten, seriositeten och förmågan att utföra uppdraget med Kry som ägare av Medhelp. Sen finns det vissa konkurrensrättsliga aspekter vi måste titta på eftersom Kry, utöver att de bedriver hälso- och sjukvård, också blir ägare av Medhelp som har uppdraget att sköta hänvisningar till vården för befolkningen, säger Anna Ingmanson, avdelningschef för närsjukvård i Region Stockholm.

– I detta fall är det frågan om ett ägarbyte. Det skulle vara lite skillnad om det var ett regelrätt leverantörsbyte. 1177 kommer ha samma drift med samma personal som utför uppdraget.

Anna Molander
Anna Ingmanson, avdelningschef närsjukvård i Region Stockholm

Men Kry kommer ju få större makt över 1177 eftersom de äger företaget som bedriver verksamheten. Inte sant?

– Jo, absolut. Så är det. Och vi kommer göra en objektiv bedömning av detta.

Region Stockholms beslut om Kry får ta över avtalet för 1177 beräknas vara klart någon gång i slutet av februari.