Hoppa till huvudinnehåll

Sommar med den röda klubben

I Göteborgsförorten Tynnered organiserar Proletären FF fotbollsskola, midsommarfirande och andra sommaraktiviteter för barnen i området. ”Lärarna i skolan säger ofta att barnen pratar mycket om våra aktiviteter och att de saknar oss. Då blir man glad”, säger ledaren Ali Abdul-Majid.

Göteborgs nationaldanssällskap bjöd förortsbarnen på en svängom runt midsommarstången.
Alfredo Teran Öman

– I områden som Tynnered är det ju så att alla inte har råd att åka iväg, och majoriteten av barnen stannar hemma på sommarlovet. Förhoppningsvis har vi då kunnat ge dem ett minne och något att berätta om när de kommer tillbaka till skolan, säger Ali Abdul-Majid, en av ledarna på Proletärens FF:s sommarcamp, som klubbens fotbollsskola kallas.

Under sommarlovets två första veckor har Röda vallen bubblat av aktivitet. I strålande väder har barnen idrottat från nio på morgonen till halv tre på eftermiddagen. Fotbollen är i fokus, men de har hunnit med några lekar och prova på-boxning också.

– Allt har gått jättebra, det har flutit på med allt från träningarna till maten. Två trevliga veckor, sammanfattar PFF:s ordförande Henrik Källén som varit huvudansvarig under fotbollsskolan. 

Dagen före midsommar är det avslutning. Det ska firas med sill och midsommarstång. Men först – fotbollsbrännboll.

Ali Abdul-Majid har bott i Tynnered i nästan hela sitt liv. Han är 19 år men redan en rutinerad barn- och ungdomsledare. Första gången han ställde upp ideellt var han 13 år. De senaste åren har han varit anställd som ungdomsledare, både av Proletären FF och av Streetgames, som är Riksidrottsförbundets projekt för idrott i ”idrottsvaga områden”.

Det är tydligt att han är omtyckt och respekterad av de yngre, som lyssnar uppmärksamt när han förklarar reglerna. Det tar några rundor innan alla förstått hur fotbollsbrännboll går till men snart är alla engagerade i leken, barnen såväl som ledarna. 

Henrik Källén menar att upplägget med unga lokala ledare är positivt ur flera aspekter.

– För oss i klubben är det så klart jättebra, men jag tror också det är jättepositivt för dem själva. Dels kan de tjäna lite egna pengar och så får de lära sig att bli förebilder för de yngre i området, säger Henrik Källén.

Alfredo Teran Öman
PFF:s fotbollsskola har samlat Tynneredsbarn och engagerat många i området flera somrar i rad.

Snart anländer Göteborgs nationaldanssällskap, både dansare och musikanter – rustade med bygdedräkter och nyckelharpor. Midsommarstången har barnen klätt under veckan. 

Det krävs en handfull fotbollsskoleledare för att få upp stången i Göteborgsvinden, men snart dansar ett femtiotal barn, föräldrar och ledare Små grodorna och Vi äro musikanter tillsammans med nationaldansarna. Alla barn är med och dansar, några mer entusiastiskt än andra.

– Jag tror det är viktigt med sånt här, eller det är i alla fall en upplevelse, säger Ali Abdul-Majid.

– Barnen här, inklusive mig själv, är inte uppväxta med svensk kultur, och nu får vi chansen att uppleva det. Precis som att många provar mat från andra länder så testar vi här att hoppa och sjunga runt en midsommarstång, och nu efteråt kan barnen prova sill.

När årets fotbollsskola tar slut tar Proletären FF:s sommaraktiviteter i Tynnered vid.

Det är prova på-idrott, lekar och organiserad spontanfotboll varje vardag resten av sommarlovet. Det är gratis och öppet för alla och har organiserats de senaste sju åren. 

Tynnered är ett så kallat utsatt område. Sedan flera år tillbaka har det pågått en konflikt mellan kriminella gäng, med skjutningar och sprängningar i området och med flera unga vuxna som offer.

Vad betyder sommaraktiviteterna för barnen i området?

– Det innebär att barnen har någonstans att vara på dagarna istället för att hamna i dåliga kretsar. Förhoppningsvis träffar de en bra förebild och hålls borta från det gängkriminella, svarar Ali Abdul-Majid.

– De kommer till oss och lirar lite boll och har kul. Samtidigt som de är på en säker plats att spendera dagen på, utan att behöva sitta hemma och spela dataspel hela dagarna heller.

Alfredo Teran Öman
Ali Abdul-Majid, Ungdomsledare, PFF

Ali Abdul-Majid bor precis bredvid skolan som de flesta barnen i området går i. Han har själv varit elev där och har fortfarande kontakt med sina gamla lärare. 

– Ibland går jag till fritids och kollar hur det går för den eller den eleven. Kollar hur de mår och om de sköter sig. 

– Lärarna säger ofta att barnen pratar mycket om våra aktiviteter och att de saknar oss. Då blir man glad, det känns som att man ger tillbaka något till samhället. Jag tror det behövs mer sådant här för att hjälpa ungdomarna i utsatta områden. 

Artur Szandrowski
I juni månad har Proletären FF, förutom fotbollsskolan, deltagit i Angeredsspelen och arrangerat ”Lilla Fredsloppet” i Hammarkullen.

Förra året fyllde Proletären FF 50 år. Nu startar föreningen en insamling för att förhoppningsvis kunna hålla liv i föreningen i minst 50 år till. 

Varför ska Proletärens läsare stödja Proletären FF ekonomiskt? 

– Arbetet som vi gör som förening är i linje med vad tidningen och de flesta läsare står för, som vårt sociala arbete i förorten och vårt solidaritetsarbete med bland annat Fredsloppet. Namnet gör ju så klart att det finns ett naturligt band också, vi märker att vi sprider uppmärksamhet till tidningen genom att vi finns och syns. Vi åker ju runt i landet och deltar på cuper och matcher och då får vi ofta frågor om tidningen. 

Vad behövs pengarna till?

– Framför allt för att kunna lägga konstgräs på Röda Vallen. Där är vi också i behov av tillåtelse av kommunen och annan byråkrati, men för att kunna få den bollen i rullning behöver vi först och främst kunna finansiera planen. Därutöver finns det så klart massor av andra behov. Renoveringar som behöver göras i klubbhuset och rullande drift som matchkläder, bollar och annat material. 

Alfredo Teran Öman
Henrik Källén, ordförande, PFF.

Fem snabba med PFF:s ordförande: 

Namn: Henrik Källen
Ålder: 38
Född: Lysekil
Bor: Biskopsgården i Göteborg

Pele eller Maradona? Maradona.

Bernabeu eller Kenilworth Road? Luton! Alla dagar i veckan. 

Zlatan eller Henrik Larsson? Jamie Carragher, får man svara det? 

Konstgräs eller naturgräs? Naturgräs.

Lysekilare eller kebab? Om jag får välja Uddevallare så väljer jag det. Det är mer än bara en korv – den måste alla prova! 

Stöd PFF!