Hoppa till huvudinnehåll

Squid game-inspirerad generalstrejk i Sydkorea

En halv miljon sydkoreanska arbetare strejkade förra veckan mot osäkra anställningar och för jobbgarantier i kristider.

Sydkoreanska arbetare deltar i strejkdemonstrationer den 20 oktober.
Korean Confederation of Trade Unions

En halv miljon sydkoreanska arbetare gick förra veckan ut i generalstrejk. Det var Koreanska fackliga konfederationen, KCTU, som utlyst strejken och kraven var bland annat förbud av osäkra anställningar, jobbgarantier i kristider och förstatligande av industrier och privatiserad välfärd.

Runt 80.000 arbetare deltog i demonstrationer runt om i landet onsdagen den 20 oktober. I Seoul trotsade 24.000 arbetare regeringens hårda coronarestriktioner, som bland annat begränsar mötesfriheten, och samlades bakom paroller som ”Riv ner ojämlikheten!”.

Nu hotar regeringen med repressalier och massgripanden av organisatörerna och fackaktivister. KCTU:s ordförande, Yang Kyeung-soo, sitter redan häktad sedan två månader tillbaka anklagad för att ha ”stört trafiken” och brutit mot coronarestriktionerna. Han är den trettonde ordföranden i rad (!) i KCTU som fängslas sedan fackföreningen blev laglig 1997.

Senast 2016 dömdes förbundets dåvarande ordförande, Han Sang-gyun, till fem års fängelse för ha organiserat olagliga demonstrationer och stört trafiken. Nu hotar regeringen med nya repressalier mot facket och de arbetare som deltagit i strejken.

Det sydkoreanska samhället domineras av ett antal stora konglomerat, så kallade chaebols, som äger stora bil- och elektronikjättar som Hyundai, Samsung och LG. Klassklyftorna är stora. De rikaste tio procenten lägger beslag på 45 procent av inkomsterna. Samtidigt är över 40 procent av alla arbetare osäkert anställda.

De senaste åren plågas Sydkoreas arbetarklass dessutom av bostadsbrist och en ökande skolsegregation, där allt färre arbetarbarn har tillgång till en bra utbildning.

I flera av demonstrationerna har demonstranter klätt sig i uniformer från den sydkoreanska tv-serien Squid Game, som fått mycket uppmärksamhet runt om i världen. I serien tävlar skuldsatta koreaner mot varandra i barnlekar för att bli skuldfria – med döden som insats.

Tv-serien har fått många arbetare i Sydkorea att känna igen sig, inte minst i seriens huvudrollsfigur, en bilarbetare som blivit arbetslös efter en strejk. Förlagan till seriens bilarbetarstrejk är strejken på Ssangyong Motors 2009 där tusen bilarbetare ockuperade fabriken i två månader, i protest mot att tusentals arbetare riskerade att förlora jobbet.

Strejken och ockupationen upplöstes brutalt av polis i vad som närmast kan liknas vid ett medeltida slag. Kampen för jobben och rätten för avskedade arbetare att få återanställning pågick sedan i åratal. I efterspelet har totalt 28 av bilarbetarna dött i självmord eller av sjukdomar relaterade till själva konflikten och den arbetslöshet många blev fast i.