Hoppa till huvudinnehåll

Stoppade farligt arbete – blev polisanmäld

Skyddsombudet Anders Karlsson ingrep när han upptäckte farliga arbetsförhållanden på ett bygge. Då blev han polisanmäld för olaga intrång.

Genrebild/Artur Szandrowski/Proletären

När Byggnads regionala skyddsombud Anders Karlsson och inspektörer från Arbetsmiljöverket påpekade brister i arbetarskyddet på ett privatbygge i Göteborg, svarade den ansvarige byggaren med att polisanmäla skyddsombudet.

 

När Anders Karlsson nyligen upptäckte farliga arbetsförhållanden på ett bygge i Torslanda i Göteborg ingrep han precis som han ska göra. Några dagar senare var inspektörer från Arbetsmiljöverket på plats och upptäckte ytterligare farligt arbete. Verkets inspektörer lade ett omedelbart förbud mot visst arbete på bygget.

Då agerade byggherren, i detta fall en kvinna: Anna Krantz. Hon polisanmälde Anders Karlsson för olaga intrång.

– Jag tänkte att ’jaha, nu har jag varit med om det också’, kommenterade Karlsson. Jag känner mig säker på min rätt att vara där, men har jag fel får jag väl ta den för min organisation.

Proletären kan berätta att Anna Krantz, som polisanmälde skyddsombudet, själv är certifierad Kontrollansvarig (KA) och Fastighetsförvaltare med erfarenhet från både HSB och Riksbyggen. Hon är vd för det privata bolaget Huskompetens som erbjuder tjänster för, som det heter på företagets hemsida, den som ”ska bygga, riva eller utföra markarbeten (och) kan behöva en kontrollansvarig, KA, för ditt projekt”.

Själv struntade dock Anna Krantz i säkerheten. När tidningen Byggnadsarbetaren, som har uppmärksammat affären, ville få en kommentar fortsatte Krantz med att förolämpa både tidningens reporter och byggnadsarbetarkåren:

– Vad tror du jag har för intresse av att hjälpa dig i ditt jobb att skriva för era muppmedlemmar. Jag skiter fullständigt i det, du får skriva vad du vill, sade Krantz till tidningen.

Fallet är ovanligt. Enligt Anna Krantz gjorde Anders Karlsson intrång på en privat arbetsplats. Men erfarne arbetsrättsjuristen Bo Ericson på LO-TCO:s rättsskydd, ger inte mycket för det resonemanget:

– Enligt arbetsmiljölagens mening handlar det om att skydda någon från att bli skadad och att det skulle vara ett brottsbalksbrott, olaga intrång, det tror jag inte ett ögonblick på.