Hoppa till huvudinnehåll

Vinstkalas för skolkapitalister

Academedia gör miljardvinster på skattepengar och vill dela ut över 175 miljoner kronor till aktieägarna – dessutom öppnar styrelsen för en extra smygutdelning i form av ett inlösenprogram.

Academedia är det börsnoterade skol- eller välfärdsbolag som gör störst profit.

Skoljätten Academedia har precis släppt sin årsrapport. Det går väldigt bra. Företaget ökar i omsättning, antal elever, vinst och vinstmarginal. Styrelsen föreslår att minst 178 miljoner kronor delas ut till aktieägarna.

Academedia är Sveriges största välfärdsbolag sett till omsättning. Under året har företaget växt ordentligt och köpt upp över 100 nya grundskolor, förskolor och gymnasieskolor i Sverige, Finland och Nederländerna. Totalt driver företaget över 700 enheter i sju olika länder. 

Samtidigt som svenska elevers skolresultat sjunker blir Academedias rörelseresultat allt bättre. Under räkenskapsåret, i Academedias fall från juli förra året till juni i år, gjorde de 1.490 miljoner kronor i vinst – nästan 1,5 miljarder kronor. Det är lika mycket som årslönen för 3.500 förskollärare.

Störst vinst gör företaget på sina gymnasieskolor. Strax över 45.000 elever i 149 olika gymnasieskolor i Sverige inbringade 451 miljoner kronor i vinst. I årsrapporten skriver företaget att vinsten påverkades negativt av inflationen – men att ”fler elever förbättrade kapacitetsutnyttjandet”.

Proletären

Academedias grundskolor i Sverige går under varumärkena Innovitaskolorna, Montessori Mondial, Noblaskolorna, Pops Academy, Snitz och Vittra. Totalt går nästan 30.000 barn i Sverige i en grundskola som styrs av Academedia – och från deras skolpeng har företaget plockat hem 293 miljoner kronor i vinst det senaste året.

Förutom gymnasium och grundskolor driver Academedia vuxenutbildningar och förskolor.

I årsrapporten föreslår styrelsen att företaget delar ut 178 miljoner kronor till sina aktieägare, men inte nog med det. Styrelsen föreslår även ett så kallat inlösenprogram, som är ett annat sätt att dela ut pengar från företag till aktieägare. Det innebär att aktieägarna om de vill kan sälja tillbaka aktier till bolaget till ett värde högt över marknadspris.

När Academedia gjorde ett sådant program förra året valde 97 procent av ägarna att växla in en del av sina aktier och plockade på så sätt ut 266 miljoner kronor extra ur bolaget, utöver en utdelning på 185 miljoner kronor. Hur generöst inlösenprogrammet blir denna gången återstår att se.

Största ägaren i Academedia är Mellby gård som ägs av Rune Andersson med familj. Därefter följer Nordea, det amerikanska investeringsbolaget Capital Group och det tyska investmentbolaget Loys AG.

De övriga tre välfärdsjättarna som är noterade på Stockholmsbörsen, Ambea, Attendo och Humana, gör också stora vinster. Totalt gör de fyra välfärdsbolagen en vinst på 1.774 miljoner kronor under första halvåret 2024.