Strejkande lokförare fick sällskap till AD
Drygt 100-talet lokförare i pendeltågstrafiken och sympatisörer till de strejkande arbetarna, slöt upp i fredagsmorgonens marsch från Stockholms centralstation till Arbetsdomstolen.
Bakom parollerna ”Rör inte min tågvärd”, ”Anständiga arbetsvillkor för personalen på pendeln” och ”Arbetsdomstol – klassdomstol”, tågade 100-talet lokförare och sympatisörer på fredagsmorgonen till Arbetsdomstolen.
Tio lokförare har stämts inför AD, sedan tågbolaget MTR i slutet av förra veckan, för att inte orsaka ännu mer kaos i pendeltågstrafiken, beslutat dra tillbaka stämningen mot drygt 90 andra lokförare – som också de deltog i den vilda strejken i april, mot beslutet att ta bort tågvärdarna på pendeltågen.
Efter aktionen i våras, då lokförarna förklarade att MTR inte drev trafiken på ett varken för personalen eller resenärerna säkert sätt, vill MTR ha ett skadestånd på 6.000 kronor av var och en av de instämda. Av de tio som nu stämts in, jobbar fem inte längre kvar inom MTR. Fem av de instämda fanns på plats i Arbetsdomstolen. Enligt MTR har de tio valts ut slumpvis – en förklaring få tror på.
Fredrik Malm är en av de instämda.
– Väldigt märkligt att MTR anordnat något slags lotteri om vilka som ska stämmas in. Det är ju bara de själva som har insyn i det här lotteriet, så… ja, vi får väl se vad det blir av det här, sade Fredrik Malm till Proletären.
Många förbipasserande gjorde tummen upp eller applåderade spontant när pendeltågsförarna gick förbi. Några byggnadsarbetare på hotell Sheraton busvisslade och gjorde segertecken. Marschen gick från centralen, längs Vasagatan, över Vasabron och till Arbetsdomstolens lokaler på Stora Nygatan i Gamla Stan.
Lokföraren Moa Friman var en av arrangörerna. Hon var mycket nöjd med uppslutningen.
– Jag är inte förvånad över att folk visade sin uppskattning. Det är kul att vi fått sådant stöd från alla branscher, till och med stora företag inser ju att det inte går att hålla på att driva trafiken som MTR gör, sade Moa Friman.
I den förberedande förhandlingen i AD representerades de instämda arbetarna av advokat Yasra Delpisheh, jurist vid Pirata juridik i Malmö. Hon är inriktad på arbetsrättsliga frågor, bland annat skyddet för visselblåsare.
I sin inledande föredragning konstaterade Yasra Delpisheh att den strejk som genomfördes i april var högst motiverad för att slå larm om brister i säkerheten för tågförare och passagerare. Därmed skyddas den av visselblåsarlagen som trädde i kraft den 17 december 2021 och som bygger på EU-rätten.
Arbetarnas aktion var ett svar på MTR:s beslut att i samarbete med trafikförvaltningen i Stockholm och SL ta bort tågvärdarna ombord på pendeltågen. På politisk nivå genomfördes beslutet av de högst ansvariga i Region Stockholm, Jens Sjöström (S) och Anton Fendert (MP). I valrörelsen lovade båda att stoppa avvecklingen av tågvärdarna, men väl vid makten svek de sina vallöften.
– Vi vill visa att stridsåtgärden inte var olovlig eftersom det finns rapporter som visar hur allvarlig den här verksamhetsförändringen var och att den genomförts på ett lagstridigt sätt, sade Yasra Delpisheh.
Huvudförhandlingen i AD kommer att genomföras i mitten av februari.