Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Läget i Gaza är extremt

Flera läkare och biståndsorganisationer larmar om det mycket allvarliga läget i Gaza efter att Israel i fredags förra veckan inledde en markinvasion.


Förra helgen blev mycket blodig i Gaza. I en attack mot bostadsområdet Shujeyia i Gaza City dödades minst 100 människor, främst civila.

Vittnen på plats beskriver attacken som en ren massaker. Civila var fast i området på grund av de intensiva bombningarna.

En av de som finns på plats i Gaza är den norske läkaren Mads Gilbert. I ett brev till media skriver han om situationen:

”Förra natten var extrem. Mark-invasionen av Gaza resulterade i ständiga billaster med lemlästade, sönderslitna, blödande, skakande, döende – palestinier med alla sorters skador, alla åldrar, alla civila, alla oskyldiga.”

Under onsdagen, när Proletären pressläggs, är antalet dödsoffer uppe i över 600. Hamas har erbjudit 10 års vapenvila i utbyte mot bland annat hävd blockad och öppnade gränser istället för Egyptens förslag om vapenvila utan krav på Israel.

Den israeliska ockupationen har inte bara skapat ett omänskligt lidande, utan också en omänsklig militärapparat och en omänsklig rasism bland många israeler. Fundamentalistiska israeler firar och äter popcorn medan de ser bomberna falla över Gaza. Journalister och israeliska krigsmotståndare har hotats och förföljts.

Israel har blivit en rasistisk apartheidstat ut i fingerspetsarna. Internationella utredningar och FN har gång på gång fördömt Israels ockupation och fördömt den kollektiva bestraffning som de återkommande attackerna mot Gaza utgör. Men Israel säger det rakt ut: ”Vi bryr oss inte om internationella påtryckningar.”

En av anledningarna är att Israel har världens mäktigaste imperialistmakt, USA, bakom sig. Läkaren Mads Gilbert vänder sig också till USA och Obama i sitt brev. Israels krigsmaskineri ”är tillverkat och betalat i och av USA”, skriver han och ställer sig frågan om Obama överhuvudtaget har ett hjärta.