Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att kämpa för bättre villkor i ”genomgångsbransch”

– Det handlar om hur vi värderar praktiska yrken, säger det fackliga skyddsombudet Emma Gattson, apropå låg status och än lägre löner i en av de smutsigaste branscherna – städbranschen.

Städbranschen tillhör de värsta vad gäller både kriminalitet och entreprenörskedjor i många led. Genrebild.
Arkivbild/Proletären

2022 års första stora politiska skandal inträffade i januari månad när det blev känt att en kvinna som befann sig illegalt i landet var anställd hos ett företag som anlitats för att städa hos statsminister Magdalena Andersson. Företaget hade förstås inte heller kollektivavtal.

– Nu blev det ju större betoning på ”säkerhetsfrågan” än på grejen med kollektivavtal men alltså, kom igen, säger Emma Gattson, städare och skyddsombud för Kommunal, till Proletären.

Emma Gattson har arbetat som städare i tretton års tid och sett det mesta. Det är känt att branschen tillhör de värsta vad gäller både arbetslivskriminalitet och entreprenörskedjor i många led. Kollektivavtal är långt ifrån en självklarhet. Därför borde statsministerns stab gjort en mer seriöst kontroll av företaget.

– Hur kan man ha undgått att kolla upp det ordentligt? Alla kan vi ju missa något, men idag finns det faktiskt väldigt snabba sätt att kolla om man är kollektivansluten. När man är ”ambassadör” för ett socialdemokratiskt parti och har hela arbetarrörelsen i ryggen dessutom… nej, jag blev arg när jag fick höra det.

Privat
– Om lönerna ska ligga på de här nivåerna kan vi aldrig leva på ett bra sätt, säger Emma Gattson, städare och skyddsombud för Kommunal.

Många som köper städtjänster reagerar inte över att det är låga priser, eller kopplar det till huruvida företaget har kollektivavtal eller inte, berättar Emma Gattson.

Enligt henne tycks det som att många tar för givet att det ska vara billigt att få sitt hem eller kontor städat. 

– Om man tittar tillbaks i historien så har kvinnor gjort det här gratis i tusentals år. Det är ”herrskap och tjänstefolk”. Och det synsättet finns ju kvar. Det handlar om hur vi värderar praktiska yrken. ”Du behöver ju inte ens tänka när du städar”. Det är så otroligt förnedrande! 

Det är två saker som måste förbättras i städbranschen, menar Emma Gattson – lönerna och yrkets status. Kanske kommer det ena med det andra. 

Men det är svårt. Städbranschen är en ”genomgångsbransch” med låg organisationsgrad. Det är svårt att ta kamp för bättre löner och villkor när få är organiserade. Många städare är också nyanlända och saknar både språket och organisationskulturen. Andra vill inte göra något väsen av sig i rädsla för repressalier.

– Arbetsgivarna är ju organiserade. Till 90 procent minst. Och på företaget som jag jobbar på är organisationsgraden bland oss anställda kanske 30 procent. Hur långt står det sig? 

– Men det handlar också om synen på vad facket ska vara. ”Jag betalar så mycket pengar och får ingen hjälp”. Folk tänker att de bara ska bli hjälpta ovanifrån. Det är inte den här rörelsen som fanns förr.